MLADIĆEVE KAPE PREKO MARAKANE Delije opet slave ratnog zločinca

Screenshot: Youtube

NAVIJAČI Crvene zvezde tijekom utakmice s Kolnom (1:0) u Europa ligi slavili su srpskog ratnog zločinca, koji je zbog genocida u Srebrenici osuđen na doživotni zatvor.

Delije su preko cijele sjeverne, navijačke tribine, podigle zastave na dva štapa na kojima su nacrtane šajkače, srpske vojne kape. To je bilo službeno pokrivalo za glavu srpske vojske tijekom rata u BiH, a ove koje su podigle Delije bile su onakve kakve je nosio Mladić.
 
Uostalom, na jednom od ulaza na sjevernu tribinu Zvezdinog stadiona nalazi se veliki mural na kojem je nacrtan ratni zločinac kako salutira upravo s tom kapom na glavi.
 
Ispod mnoštva Mladićevih kapa raširen je transparent sa stihovima jedne od Zvezdinih navijačkih pjesama: "Napred mladići, kucnuo je čas, severna armija uvek je uz vas."
 
Delije su se tako dvosmislenim porukama opet "pravile pametne", odnosno kao i na utakmici protiv BATE-a, nisu izrijekom spominjali ime i prezime jednog od najgorih zločinaca suvremene europske povijesti, kako bi svoj klub spasili UEFA-ine kazne igranja pred praznim tribinama, a opet su "odradili dužnost" - iskazali poštovanje krvoloku.
 
To su protiv Kolna otvoreno napravili skandiranjem "Ratko Mladić."

Podsjećamo, ovakva taktika nije upalila navijačima Zvezde, jer Disciplinska komisija UEFA-e već je pokrenula postupak protiv njihovog kluba, Partizana i Zenita zbog "rasističkog ponašanja". 
 
Za najozbiljniji prijestup prema pravilima europske nogometne unije, dva srpska i jedan ruski klub optuženi su jer su njihovi navijači prije dva tjedna na utakmicama Europa lige transparentima i pjesmom veličali ratnog zločinca Ratka Mladića.
 
Zapovjednik Kninskog korpusa tijekom rata u Hrvatskoj te vojske Srba u BiH, pod čijim su naredbama od Šibenika i Škabrnje do Sarajeva i Srebrenice ubijeni, mučeni i protjerani deseci tisuća civila te uništene stotine gradova i sela, nedavno je u Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina i genocida. 
 
 
Takav zločinac i masovni ubojica mnogim je Srbima i dalje heroj kojeg treba veličati, posebno dan nakon spomenute presude. U slavlju psihopata Mladića posebno su se istaknuli navijači navedenih klubova.
 
Delije su na Zvezdinu gostovanju kod BATE-a razvili transparent "Hiljadu doživotnih da su ti dali, častan Srbin tebe slavi", dok su Grobari na domaćoj Partizanovoj utakmici s Young Boysima podigli "Nek je tvojoj majci hvala" i zastavu s motivom bedža koji je Mladić nosio prilikom izricanja presude.
 
Kako vidite, nitko od njih nije izrijekom spomenuo ime i prezime ratnog zločinca.
 
Zanimljivo, Partizanov generalni direktor Miloš Vazura u reakciji na optužbe iz UEFA-e također u obranu svog kluba nudi argument da navijači nisu naveli ime osobe na koju se poruka odnosi pa da tako nema ni osnova za kaznu. 
 
Međutim, UEFA nije popušila ovakva "opravdanja" ni "skrivene" poruke navijača beogradskih klubova, kojima prijeti igranje pred praznim tribinama. 
 
Navijači ruskog Zenita nisu imali problema s imenovanjem zločinca. Povodom gostovanja Vardara u Sankt Peterburgu, u znak potpore pravoslavnoj braći razvili su transparent s natpisom "Ratko Mladić, srpski heroj".

Pročitajte više