Mogu li nas Dinamo, Varteks i Hajduk podići iz najnižeg razreda europskog klupskog nogometa?

PO DVIJE pobjede Kamen Ingrada i Varteksa, po jedna pobjeda i remi Dinama (još protiv Maribora), te jedna pobjeda Hajduka, Hrvatskoj su u ovoj sezoni priskrbili koeficijent 1.625.

Najveći koeficijent nakon odigranih pretkola prikupili su Škotska (2.375), Srbija i Crna Gora (2.166) i Belgija (2.125). Slijede Danska, Češka, Ukrajina, Slovačka, Finska. Hrvatska s koeficijentom 1.625 dijeli deveto mjesto s Norveškom. Iza nas su Mađarska, Bugarska, Slovenija, Švedska itd.

Na UEFA-inom rankingu 2003. Hrvatska zauzima 22. mjesto, što znači da se nalazimo u najnižem razredu, odnosno da ćemo iduće sezone imati jednog predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka, te samo dva predstavnika u Kupu UEFA.

Za povratak u viši razred na UEFA-inom rankingu (16.-21. mjesto) Hrvatskoj su potrebni dobri rezultati u Kupu UEFA, a dobro bi nam došli i slabi rezultati direktnih konkurenata: Bugarske, Norveške, Srbije, Rusije, Poljske, Austrije i Izraela.

U prvom kolu Kupa UEFA ždrijeb je hrvatskim klubovima dodijelio protivnike koje se može pobijediti. Prikupe li Dinamo, Varteks i Hajduk protiv MTK-a, Debrecena i Grasshoppersa npr. 4. pobjede (Kamen protiv Schalkea ćemo izostaviti), to je novih 8 bodova, odnosno povećanje koeficijenta za dodatnih 2 (8 bodova podijeljeno sa 4 kluba=2).

Na ruku nam ide što je Bugarska već ostala bez jednog od tri predstavnika, a Poljska bez dva od četiri predstavnika.

Izračunavanje koeficijenta i rankinga

Broj klubova koje pojedini nacionalni savez daje u europska nogometna natjecanja određuje se na temelju UEFA-inog rankinga.

Ranking UEFA-e računa se na temelju rezultata klubova u UEFA-inim međunarodnim klupskim nogometnim natjecanjima kroz pet sezona, bez posljednje.

Tako se za iduću sezonu računaju koeficijenti u razdoblju 98/99-02/03, a za tekuću u razdoblju 97/98-01/02. 

Za pobjedu u Ligi prvaka i Kupu UEFA dobijaju se dva boda, za neriješen rezultat jedan bod. Za proboj u četvrtfinale, polufinale, finale i osvajanje naslova prvaka dobija se po još jedan bod. Bod se dobija i za plasman u Ligu prvaka preko pretkola. Bodovi osvojeni u pretkolima dijele se na pola (od 1999.).

Ukupni bodovi u pojedinoj sezoni potom se dijele s brojem klubova jednog nacionalnog saveza koji su te sezone sudjelovali u UEFA-inim natjecanjima.

Bodovi u Intertoto kupu ne računaju se, niti se ukupni koeficijent dijeli s brojem klubova koje je pojedini savez dao u Intertoto kup. .

Broj klubova prema mjestu na ljestvici

1-3 mjesto na ljestvici
Liga prvaka: 2 kluba
Liga prvaka kvalifikacije: 2 kluba
Kup UEFA: 3 kluba

4-6 mjesto na ljestvici
Liga prvaka: 2 kluba
Liga prvaka kvalifikacije: 1 klub
Kup UEFA: 3 kluba

7-8 mjesto na ljestvici Liga prvaka: 1 klub
Liga prvaka kvalifikacije: 1 klub
Kup UEFA: 3 kluba

9-10 mjesto na ljestvici
Liga prvaka: 1 klub
Liga prvaka kvalifikacije: 1 klub
Kup UEFA: 2 kluba

16-21 mjesto na ljestvici
Liga prvaka: 0 klubova
Liga prvaka kvalifikacije: 1 klub
Kup UEFA: 3 kluba

Svi ostali
Liga prvaka: 0 klubova
Liga prvaka kvalifikacije: 1 klub
Kup UEFA: 2 kluba

Pročitajte više