Na skijanje odlazi 200 tisuća Hrvata

OVOG vikenda, 22. i 23. siječnja, na skijanje odlazi nešto manje od 200 tisuća hrvatskih građana. Za tjedan dana, koliko najčešće traje odmor, po osobi će se potrošiti minimalno 300 eura plus troškovi putovanja. Zimski užitak plaćat će se na rate - kreditnim karticama čak do 90 posto.

Od 200 tisuća hrvatskih skijaša čak će se njih 90 posto ovog vikenda zaputiti prema europskim skijalištima. Oko 60 posto na skijanje odlazi individualno (rezervacije preko Interneta, razmjena kapaciteta ljeto-zima, smještaj po kućama na prijateljskoj bazi), dok je smještaj preko agencija osiguralo njih oko 40 posto.

Kako se očekuju velike gužve na graničnim prijelazima u subotu između 9 i 12 sati, Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pozvala je skijaše koje odlaze u susjednu Sloveniju da izbjegnu gužvu te da ne kreću na put prije podneva.

Prema podacima koje je na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznio tajnik UHPA-e Ivan Puškar, od 40 do 50 posto skijaša iz kontinentalnog dijela zemlje odlazi u Austriju, dok zbog ograničenog smještajnog kapaciteta u poznatim skijalištima u Sloveniji u tu zemlju odlazi od 20 do 30 skijaša. Dalmatinci i Istrijani su zbog jezika i mediteranskog ugođaja uglavnom izabrali Italiju.

U naša skijališta uputit će se tek mali broj Hrvata. Za Bjelolasicu nema interesa jer nema snijega, ali i zbog cijena koje su jednake onima u Sloveniji, gdje su znatno bolje staze. Na Platku ima umjetnog snijega, ali je vrlo ograničen smještajni kapacitet. Sljeme je popularno za noćno skijanje, ali kratke staze zadovoljavaju tek one koji uče skijati ali ne i iskusne skijaše.

Jedan broj skijaša iz Dalmacije odlazi na Kupres, skijališta na području Hercegovine, a nova hit-destinacija ove godine je Jahorina.

 Za razliku od prijašnjih godina, kada se bilježilo između 15 do 20 posto novih skijaša, ove godine taj broj je zanemariv. Osjetan je porast broja skijaša iz Istre i Dalmacije.

U UHPA-i su podsjetili da je prema važećim zakonima zabranjen unos hrane u zemlje EU-a, te da je za djecu do 14 godina u Italiji obvezna skijaška kaciga, a u Austriji i Sloveniji za djecu do 12 godina. Svima su preporučili da s osiguravajućim kućama ili preko agencija sklope putno zdravstveno osiguranje.

Maji Stanić, direktorici UHPA-e, ovih dana u Ministarstvu znanosti, obrazovana i športa iznesen je prijedlog da će slijedeće godine školski praznici biti podijeljeni u dva dijela; od 23. prosinca do 10. siječnja te od 31. siječnja do 15. veljače. Ako uistinu bude tako, na skijanje bi mogao otići manji broj skijaša nego ove godine. Naime, cijene aranžmana na početku veljače veće su do 30 posto, a sredinom i krajem tog mjeseca čak do 60 posto. U tom periodu traju školski praznici u Italiji, Austriji i Njemačkoj, što dovodi do veće potražnje i većih cijena aranžmana na europskim skijalištima.

Pročitajte više