DOPING ZAVIO OLIMPIZAM U CRNO Svi su znali da Rusi varaju, ali su godinama gurali glave u pijesak

Foto: Getty Images/Guliver Image

OPSEG ruske dopinške afere, nakon koje je ta zemlja izbačena s ZOI-ja u Pyyeongchangu sljedeće godine, premašio je sva očekivanja.

U razvoju situacije koji podsjeća na radnju špijunskog roman, Ruska antidopinška agencija (RUSAD) udružila je snage s ruskom Saveznom sigurnosnom službom (FSB) – nasljednikom tajne službe KGB – kako bi tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. lažirala doping testove. Spletku je raskrinkao zviždač Grigorij Rodčenkov, nakon čega su dva člana RUSAD-a misteriozno umrla početkom 2016. godine. Obojica su bili relativno zdravi pedesetogodišnjaci.

Vijest o odluci Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) o zabrani ruskog sudjelovanja na Igrama u PyeongChangu 2018. godine zvuči pravedno. Ruska zastava neće se vijoriti, a ruska himna neće se oriti Južnom Korejom. Ruski sportaši mogu se natjecati ako dokažu da nisu uzimali doping, no isključivo u neutralnim uniformama.

Kazna bez presedana

Poput same afere, i kazna je bez presedana. Bez obzira na to odluče li Rusi bojkotirati Igre ili pak odluče progutati ponos i natjecati se bez isticanja nacionalnosti, ugled Olimpijskih igara, a osobito svjetske elite koja njome upravlja zasluženo pati.

Kazna MOO-a zvuči oštro, no istina je da su olimpijski baruni svojim tromim djelovanjem na suzbijanju dopinga sami sebe stjerali u kut. MOO barem od 2013. godine zna da ruski reprezentativci sustavno uzimaju doping, no cijele vrijeme gura glavu u pijesak. Pred novinarima MOO izjavljuje da mu je cilj iskorijeniti doping, a u praksi su zavlačenje doveli do razine olimpijskog sporta.

Trenutno se nalazimo u jednom od najcrnjih trenutaka olimpijske povijesti, pa je MOO bio primoran djelovati. Dopingiranje nije jedini olimpijski problem: tu su i kronična pretjerana potrošnja, propadanje olimpijskih stadiona i militarizacija javne sfere u gradu domaćinu Igara. Troškovi u Pyeongchangu su se udvostručili i penju se sa 6 na preko 13 milijardi dolara. Radi dobivanja prostora za skijalište devastirana je prašuma. Najgore od svega - ulaznice se ne prodaju.

Urota Zapada

Međunaroni olimpijski odbor je ovom odlukom, uz Rusiju, kaznio i same Olimpijske igre. Ako se ruski sportaši budu natjecali u neutralnim uniformama, bit će to konstantni vizualni podsjetnik na korupciju koja vlada Igrama. Ruski bojkot izazvao bi golemi razdor u olimpijskim krugovima. Rusija je veliki igrač na Olimpijskim igrama općenito, a posebice na Zimskim. Ruskim nesudjelovanjem svijet ostaje zakinut za vrhunske sportaše poput klizačice Jevgenije Medvedjeve i brzog klizača Viktora Ahna.

Ukratko, ovaj skandal nije mogao doći u gorem trenutku za MOO. Rusi tu ne pomažu. Dužnosnici doping debakl prikazuju kao nastavak Hladnog rata i urotu Zapada protiv Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da je ruski pad na doping testu dio međunarodnog plana za rušenje njegove zemlje, jer igricama sportskih vladajućih tijela upravlja SAD.

"Žele stvoriti probleme tijekom predsjedničkih izbora u Rusiji kao odgovor na naše navodno miješanje u njihove izbore", dodao je.

Izbori u Rusiji, na kojima će ponovo sudjelovati i Putin, održat će se u ožujku 2018. godine.
Amerikancima je ideja o ruskom "krampusu" u krvi. Mitt Romney, zbog čijeg je utjecaja Salt Lake City postao domaćinom Olimpijskih igara 2002. godine, na Twitteru se raspisao o odluci MOO-a i zalijepio šamar Rusiji.

"Lako je sada kuditi Rusiju, no ni SAD u prošlosti nije bio primjer dopinškog integriteta. Prisjetimo se samo Lancea Armstronga ili Marion Jonesa. Međutim, razlika je u ruskoj drskosti da doping primjenjuju sustavno. Zapad ipak ne bi trebao automatski napadati Ruse, jer mnogi njihovi sportaši vjerojatno nisu imali drugog izbora nego se drogirati", napisao je Romney.

Crni dani svjetskog sporta

Ruski doping skandal neće nestati - odrazit će se i na Svjetski nogometno prvenstvo u Rusiji ovog ljeta. Jedno izvješće za Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA) otkrilo je zataškavanje pozitivnih doping testova ruskih nogometaša. FIFA, inače poznata po korupciji, ovime se bavi puževskom brzinom.

Vitalij Mutko, zamjenik ruskog premijera i čelnik Odbora za organizaciju Svjetskog kupa, izravno je umiješan u doping skandal iz Sočija kao bivši ruski ministar sporta i član Ruskog olimpijskog odbora u jeku "dopingijade". MOO je u utorak Mutku zabranio bilo kakvo sudjelovanje na svim budućim Igrama. S obzirom na današnje stanje Olimpijade, postavlja se pitanje je li izostanak s budućih igara dovoljno velika kazna.

Pročitajte više