Navijači Arsenala potcjenjuju Da Silvu: U hrvatskoj ligi i ja bih zabio 34 gola

VIJEST o prelasku Eduarda da Silve u redove londonskih Topnika zasjela je na naslovnice svih sportskih medija diljem Europe, a nije dugo trebalo ni da među navijačima počnu rasprave o kvaliteti Dinamovog golgetera.

Pitanje koje je svim navijačima Arsenala na pameti je jednostavno: Može li Da Silva zamijeniti Thierryja Henryja i pokazati u engleskoj svoje golgeterske sposobnosti? Mišljenja su, za sada, poprilično skeptična.

"I ja bih u hrvatskoj ligi zabio 34 gola", "Treba nam još jedno veliko ime", "Kakav je to igrač koji s 24 godine igra u hrvatskoj ligi?", "Nasmijavate me? Da Silva da zamijeni Henryja? Pa on je prije zamjena za Aliadierea!" Tako glase samo neki od gotovo 700 komentara koji se zasad mogu vidjeti na forumu BBC-jevih sportskih stranica.

Naravno da nije moglo proći ni bez goruće teme engleskog nogometa; nedostatka povjerenja u domaće igrače. "Još jedan strani igrač za Wengerovu Liga kup brigadu. Bendtner i Walcott imaju puno više potencijala od Da Silve, trebalo bi pružiti priliku mladim Englezima", glasi jedan od komentara.

Navijači Arsenala razočarani su politikom kluba. "Ne treba nam još jedan prosječan napadač, potrebna nam je svjetska klasa", piše razočarani navijač kome je dosta tipične Wengerove politike dovođenja mladih, neafirmiranih igrača. Treba nam jedna prava zvijezda, slažu se Englezi, ali izgleda da će njihovi vapaji ostati neodgovoreni.

"34 gola u hrvatskoj ligi? Hmmm, da... Beskoristan je"

Ima li Eduardo da Silva doista potrebnu snagu i kvalitetu da igra u najčvršćoj i ponajboljoj ligi na svijetu? Iako većina onih koji ostavljaju komentare do danas nisu ni čuli za Eduarda da Silvu, glas javnosti odiše izuzetnim pesimizmom. Ako se jedan Andrij Ševčenko nije uspio prilagoditi na Premiership, kako će Eduardo da Silva? Naravno da ima i onih koji su zadovoljni Eduardovim dolaskom, koji se pozivaju na 34 gola u HNL-u prošle sezone i izvrsne igre u reprezentaciji. Ali takvi su u manjini, a odgovor koji stiže na njihovu adresu uvijek je isti, uz male varijacije: "34 gola u hrvatskoj ligi? Hmmm, da... Beskoristan je".

No, i mnogi koji ne vjeruju u Eduarda spremni su ukazati bezgranično povjerenje Arseneu Wengeru. "Vjerujte Wengeru, siguran sam da nam je doveo još jednog izvrsnog igrača. Nitko nije vjerovao ni u Van Persija, Fabregasa, Hleba, Rosickog i Adebayora, a pogledajte što su postigli", "Eduardo zabija puno golova, a iskreno govoreći, prošle nam je sezone to nedostajalo. Ne treba nam veliko ime samo zato što je Henry otišao. Sretan sam što smo dobili igrača s međunarodnim iskustvom koji redovito zabija golove", pišu oni koji vjeruju u Eduarda i podsjećaju: "Možda 34 gola u hrvatskoj ligi i nisu toliko velika stvar, ali zar zaboravljate tko je na čelu naše kvalifikacijske skupine za Euro 2008".

Ima i onih koji ističu kako nema nikakvog smisla baviti se sličnim nagađanjima i procjenama na slijepo. "Smiješno je čitati gluposti koje neki ljudi pišu. Pružite momku priliku, očito je fantastičan napadač i dokazani golgeter, točno ono što Arsenalu treba". A u Eduardovu korist ovog puta ide i sveprisutni YouTube, putem kojeg su mnogi navijači Topnika danas svjedočili njegovim majstorijama. "Gledao sam ga na YouTubeu. Tipični je golgeter poput Pippa Inzaghija ili Ruuda Van Nistelrooyja. Ima potencijala da postane izvrstan iako još treba puno poraditi na svojoj igri".

A ako itko može poraditi s njim na njegovoj igri, to je Arsene Wenger. "Wenger je čudotvorac. Sposoban je od prosječnog igrača stvoriti zvijezdu, na obostrano zadovoljstvo."

"Nisam siguran trebam li se smijati ili plakati zbog dolaska novog igrača"

"Tko je to za nas potpisao?" naslov je jednog od brojnih topica posvećenih Eduardu da Silvi na forumu Sky Sportsa. "Nadao sam se velikom imenu, izgubili smo Henryja, a zauzvrat dobili nepoznatog napadača iz Hrvatske". Standardna Wengerova politika, smatraju navijači Arsenala i nadaju se kako je francuski strateg na pragu još jednog velikog nogometnog otkrića. A što se tiče glasina koje su procurile o cijeni od 24 milijuna eura, Englezi jednostavno dogovaraju: "Dajte, budite ozbiljni" i ističu kako je prava cijena vjerojatno oko 9 milijuna. "Tipični Wenger, uvijek posluje u tajnosti kako mu Real, Chelsea i slični ne bi nabijali cijenu. Ipak, nisam siguran trebam li se smijati ili plakati", komentiraju Arsenalovi navijači.

"Gledao sam ga na YouTubeu. Malo me podsjeća na Reyesa. Dosta je malen i uglavnom zabija s lijevom nogom, ali ima jako dobru kontrolu nad loptom. Vrlo je pozitivno i što većinu golova zabija iz šesnaesterca; hladnokrvan je i ne paničari, te uglavnom pospremi loptu u kut mreže. Čini se da zna zabiti. Također zabija i glavom, a zna i dodati. Mogao bi biti baš ono što nam je potrebno", proanalizirao je Duduovu igru jedan od vjernih navijača Topnika.

"Iduće godine Arsenal igra Intertoto"

I dok na Sky Sportsu ima onih koji su Da Silvi spremni pružiti priliku, na forumu najčitanijeg britanskog tabloida The Sun, čitatelji bestidno tuku po Da Silvi, Wengeru i Arsenalu iz svih oružja.

"Iduće godine igrate Intertoto", "A taman sam mislio da nitko ne želi igrati za vas. Tko je pobogu Eduardo da Silva?", "Ne znam zašto je Wengera strah tražiti pravog igrača", pišu čitatelji Suna. No, ima i onih koji su stali u Da Silvinu obranu, iako im se po nadimcima jasno vidi da dolaze iz Hrvatske: "Vidjet ćete svi tko je Eduardo da Silva. Žao mi je što odlazi iz Hrvatske, ali želim mu svu sreću. Dudu, samo igraj kao i dosad!"

>>> Tajna ugovora: od 11 do 24 milijuna eura

>>> Hrvatski nogometni navijači: Eduardo hvala ti!

P.V.
Foto: Index/AFP

Pročitajte više