Nijemci imaju dva genijalca kakve nitko nema. Može li ovaj sastav osvojiti Euro?

Foto: Profimedia/Index

NJEMAČKA je u utorak u Frankfurtu pobijedila Nizozemsku 2:1 i tako na savršen način završila pripremni ciklus za Europsko prvenstvo. Nijemci su tri dana prije pobijedili i Francuze u Lyonu, čime su nagovijestili da bi za tri mjeseca mogli igrati značajnu ulogu na turniru koji organiziraju. Podsjetimo, Nijemci su u skupini sa Švicarskom, Škotskom i Mađarskom i sve osim prolaska bio bi apsolutni debakl za reprezentaciju Juliana Nagelsmanna.

Njemačka niže očajne rezultate posljednjih godina

Na Nijemcima je i velik pritisak nakon što su na posljednja tri turnira bili očajni u svakom smislu. U Rusiji 2018. Njemačka je ispala u skupini Mundijala. Tri godine kasnije na Euru Njemačka je dogurala do osmine finala natjecanja, a ondje je bolja bila Engleska.

I na kraju, Njemačka je ispala u Kataru 2022. u skupini u konkurenciji Japana, Španjolske i Kostarike. Posljednji dobar rezultat Nijemci su imali 2016. na Euru u Francuskoj, kada su ispali u polufinalu. Ni u Ligi nacija Elf nije radio velike stvari.

Sada je sve malo drugačije. Njemačka je prema kladionicama treći favorit Europskog prvenstva, iza Engleske i Francuske. Slijede Španjolska, Portugal i Belgija. Elf ima prednost domaćinstva, ali i zanimljivu momčad s nekoliko izvanrednih pojedinaca, koji će na Euro stići u top formi.

Klinci od 100 milijuna eura

Riječ je ponajprije o Jamalu Musiali (21) iz Bayerna i Florianu Wirtzu (21) iz Bayer Leverkusena. Oni su sigurni starteri u ofenzivi i o njihovoj inspiraciji će najviše ovisiti učinak kompletne momčadi. Prema Transfermarktu, kombinirano vrijede 210 milijuna eura. Wirtza se cijeni na 100 milijuna eura, a Musiala je deset milijuna skuplji. Ove sezone skupa su zabili 23 gola i podijelili 24 asistencije.

"Ako svi ostanu u formi, nećemo promijeniti desetoricu iz ove momčadi, a nećemo promijeniti ni petoricu. Možda ćemo mijenjati samo jednog ili dvojicu. Oni koji sada nisu ovdje, moraju dokazati da su bolji od onih koji su pozvani", rekao je Nagelsmann nakon uspješnog ciklusa.

U vrhu napada rješenje je Kai Havertz (24) iz Arsenala, koji nije klasični centarfor. U konkurenciji za poziciju napadača još su svuda iskoristivi Thomas Muller (34) iz Bayerna, Deniz Undav (27) iz Stuttgarta, Nicolas Füllkrug (31) iz Borussije Dortmund i mladi Maximilian Beier (21) iz Hoffenheima.

Iskusni vezni red 

Oko njih Nagelsmann je postavio iskusne velemajstore poput Ilkaya Gündogana i Tonija Kroosa, ali i sjajnog Leverkusenovog defenzivca Roberta Andricha (29), koji je za mnoge iznenađenje u prvoj postavi. Riječ je praktički o debitantu, koji se dobro snašao u ovom ciklusu. Andrich je po prirodi zadnji vezni, specijalist za obrambene zadaće, a nerijetko zna zaigrati i na poziciji stopera.

U Bayeru igra u sjajnoj formi pod Xabijem Alonsom, a to Nagelsmannu nije moglo promaknuti. U obrani Nagelsmann i dalje traži idealnu kombinaciju. Protiv Nizozemske desnog beka igrao je Joshua Kimmich (29), a lijevog Maximillian Mittelstadt (27) iz Stuttgarta.

Obrana je trenutno najslabiji dio momčadi

Stoperski tandem činili su Jonathan Tah (28) iz Bayera i Antonio Rudiger (31) iz Real Madrida. Na golu je bio sjajni Marc-Andre ter Stegen (31) iz Barcelone. Nagelsmann je dao šansu igračima koji trenutno igraju u dobroj formi, ali i onima koji su iskusniji. Obrana trenutno djeluje najranjivije i tu Nagelsmann pokušava pronaći idealno rješenje.

Čini se da spomenuta posljednja linija ima velike šanse da započne i na Euru ako igrači nastave igrati u istoj formi. Jedina promjena bit će na golu - Nagelsmann je već ranije nekoliko puta napomenuo da je njegov prvi izbor Manuel Neuer (37), kojeg i dalje muče ozljede.

Nagelsmann se može osloniti i na Robina Kocha (27) iz Eintracht Frankfurta, Waldemara Antona (27) iz Stuttgarta, Davida Rauma (25) iz RB Leipziga i njegovog klupskog kolegu Benjamina Henricha (27). Tu je i Dortmundov Nico Schlotterbeck (24), koji je posljednjih godina u krugu reprezentacije.

Pročitajte više