Premiership

Odbačeno dijete Uniteda najbolji je igrač Premierlige i vodi West Ham u Ligu prvaka

Foto: EPA

JESSE LINGARD je za Manchester United u 2019. i 2020. godini zabio samo dva gola u svim engleskim natjecanjima. Maltretirali su ga na društvenim mrežama, a uza sve to majka mu se borila s depresijom. U siječnju je bio na raskrižju karijere i odabrao pravo skretanje. Odlaskom na posudbu u West Ham pronašao je novi nogometni život. 

West Ham je od njegovog dolaska postigao 20 golova u 10 utakmica, od čega je Lingard zabio osam, a tri je i namjestio. Nijedan drugi igrač Premiershipa u tom periodu nije zabio više golova, a samo dva su bolje ocijenjena, prema podacima SofaScorea.

U devet utakmica zabio više golova nego u protekle dvije sezone

Za usporedbu, u prethodne dvije sezone je u 49 prvenstvenih nastupa imao pet golova i tri asistencije.  

Zahvaljujući sjajnoj formi dobio je poziv u reprezentaciju Engleske nakon skoro dvije godine čekanja, a strani mediji ga već povezuju s odlaskom u Inter, Paris Saint-Germain i Real Madrid.

Grafika: SofaScore za IndexSport

Lingardova priča je zanimljiva i jer je on dijete Manchester Uniteda, u koji je stigao kao desetogodišnjak, ali za prvu je momčad debitirao svega nekoliko mjeseci prije 22. rođendana. 

Igrači iz omladinskog pogona velikih klubova šansu u prvoj momčadi uglavnom dobiju već kao tinejdžeri ili je ne dobiju uopće. To je i logično, jer ako dijete kluba do 21. godine ne pokaže da može igrati na najvećoj razini, onda sreću obično traži na drugom mjestu. Lingard je bio strpljiv i vrijedan, a u Unitedu su to znali cijeniti. Čak je i legendarni sir Alex Ferguson godinu dana prije svog oproštaja ukazao na Lingarda i predvidio što će se dogoditi s njim.

"Sve je konstantniji, prilagodljiviji i sve bolje razumije igru. Ide u dobrom smjeru. Ima 19 godina, prošao je kroz omladinski pogon i građen je kao Jean Tigana koji je tek u 24. godini stigao na pozornicu. Mislim da će se isto dogoditi i Lingardu", kazao je Ferguson.

Tigana je do 23. godine igrao u francuskom drugoligašu Toulonu, nakon čega je prešao u Lyon, a onda i u Bordeaux s kojim je tri puta bio državni prvak. U međuvremenu je postao i nezamjenjiv u reprezentaciji Francuske koja je 1984. godine bila prvak Europe.

Riječi legendarnog trenera bile su poput proročanstva. Iako je Lingard po godinama već bio zreo za prvu momčad, na debi je čekao još dvije godine nakon spomenute izjave. Šansu mu nisu dali ni Ferguson ni njegov nasljednik David Moyes, već Louis van Gaal. 

No odmah na ligaškom debiju u kolovozu 2014. godine nakon samo 24 minute igre Lingard je napustio teren zbog ozljede koljena i do kraja sezone više nije odigrao ni minutu u Premiershipu. Stigao je zabilježiti još samo jednu utakmicu za prvu momčad i to u FA kupu protiv niželigaša Readinga, dok je ostale nastupe skupljao u rezervnoj ekipi.

Kasnije se njegova minutaža značajno povećala, a engleski mediji su na Fergusonove riječi podsjetili tek u sezoni 2017./2018. kada je Lingard kao 25-godišnjak s osam golova i šest asistencija u 33 nastupa pomogao Unitedu da osvoji drugo mjesto u prvenstvu, što mu je i dalje najbolji plasman nakon Sir Alexova odlaska.

Pokretanje novog branda odjeće, snimka s ljetovanja, ozljede i privatni problemi bacili su ga u drugi plan

Sjajne igre u Unitedu nagrađene su i nastupima u reprezentaciji. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji odigrao je svaku minutu od osmine finala do ispadanja u polufinalu od Hrvatske nakon produžetaka.

Nakon toga je postupno krenuo njegov pad, a veliku ulogu odigrale su ozljede i zbivanja izvan terena. 

Prvo je u prosincu 2018. pokrenuo svoj brand odjeće JLingz čiji znak predstavlja njegovu proslavu golova. No time je samo navukao kritike jer je ceremonija otvaranja bila uoči poraza od Liverpoola (3:1) u najvećem engleskom derbiju. O tome se vjerojatno ne bi negativno pričalo da United nije bio u krizi koja je rezultirala otkazom za Josea Mourinha.

Novi udarac za Lingarda bila je ozljeda lože u najgorem trenutku, dok je klub bio u sjajnoj formi pod vodstvom novog trenera Olea Gunnara Solskjaera, a vratio se kada je United već upao u novu krizu.

Onda je u pauzi između dvije sezone u javnost procurio njegov video sa Snapchata u kojem uz mnogo psovki opisuje kako se provodi s Marcusom Rashfordom i ostalim prijateljima na odmoru. Navijači su opet poludjeli na njega jer je United iza sebe imao vrlo lošu sezonu koju je okončao bez trofeja i na šestom mjestu Premiershipa.

Ipak, Solskjaer mu je u prvom dijelu sezone 2019./2020. davao mnogo šansi da se pokaže, ali Lingard nije ni zabijao ni asistirao. Ovaj put problem mu nisu stvarale samo ozljede i propusti van terena nego i poteškoća koju je krio od javnosti. Njegova majka je godinama vodila veliku bitku s depresijom, ali nije imala pravu pomoć. On joj se odlučio posvetiti, ali nije se brinuo samo o njoj već i o mlađima bratu i sestri, kao i o vlastitoj kćerkici.

Norveški trener mu je želio pomoći, ali nije mogao dugo čekati na njegovu bolju formu. Šansa da poveća minutažu u Unitedu drastično se smanjila dolaskom Bruna Fernandesa u siječnju 2020. godine. Kako i odlični Portugalac igra poziciju iza napadača, Lingard je izgubio svoje mjesto pa je od veljače do kraja sezone nastupio u samo dvije ligaške utakmice, oba puta ulazeći s klupe. Jedini gol u Premiershipu u prošloj sezoni postigao je u posljednjem kolu protiv Leicestera kada je potvrdio Unitedovu pobjedu (2:0) i plasman u Ligu prvaka.

Solskjaer mu je želio pomoći, ali Lingard nije imao šansu pored Brune Fernandesa

No taj gol mu nije mnogo pomogao jer se ispostavilo da je susret protiv Leicestera bio njegov posljednji ligaški za United. Solskjaer ga nije namjeravao toliko zapostaviti, ali Lingarda ponovno sreća nije mazila. U listopadu i studenom bio je ozlijeđen, a više puta je morao u izolaciju zbog protokola iako nije bio zaražen koronavirusom.

Tako je prije zimskog prijelaznog roka bilo jasno da Lingard mora potražiti novi klub, a najrealnije je bilo da ode na posudbu. S užasnim brojkama u 2019. i 2020. godini nije imao sjajne opcije. Tražili su ga davljenici West Bromwich i Newcastle, a onda se pojavio i West Ham. 

Trener londonskog kluba David Moyes poznavao ga je još iz ere kada je trenirao United. Tada mu nije pružio šansu da zaigra za voljeni klub, već ga je samo jednom stavio na klupu za rezerve. Ali ako mu tad nije ispunio san, sad mu je spasio karijeru i pružio mu novi život.

Lingard je već u debiju za West Ham 3. veljače zabio dva gola u pobjedi nad Aston Villom (3:1). Bio je to njegov prvi start u nekoj ligaškoj utakmici nakon čak 399 dana. U ostalim utakmicama je dokazao da fantastična izvedba iz prve utakmice nije bila slučajna, a sjajna forma nagrađena je prvim pozivom za Englesku nakon skoro dvije godine.

Više je razloga za njegov instantni doprinos u igri West Hama. Prvi je ogromna želja da pokaže klasu i poveća šanse za igranje na Euru nadolazećeg ljeta, a to se poklopilo s odgovarajućim stilom igre cijele momčadi te sjajnim ozračjem u klubu koji se bori za povijesni plasman u Ligu prvaka naredne sezone.

Preporodio se dolaskom u West Ham koji se bori za povijesni plasman u Ligu prvaka

Lingardu najviše odgovara ekipa koja igra na kontranapade jer tako koristi brzinu i snalažljivost u brzoj tranziciji, pri čemu se ističe i njegova sposobnost oduzimanja lopti. On nije poznat kao veliki dribler ili kreativac, ali ima sjajan osjećaj za prostor u ofenzivi i odličan tajming prilikom presinga na protivnika u defenzivnom dijelu igre.

Budući da se West Hamova igra zasniva na velikoj borbi i agresivnosti te brzom završavanju napada, Lingardove osobine su još više došle do izražaja. Tako je tri od svojih osam golova postigao nakon brzih kontri i po tome je najbolji igrač lige na razini cijele sezone iako je odigrao samo devet utakmica. 

West Ham je sedam kola prije kraja prvenstva na četvrtoj poziciji i sudbinu za plasman u Ligu prvaka drži u svojim rukama.

Za Lingarda je sada najveće pitanje što učiniti kada mu istekne posudba. Povratak na Old Trafford već ovog ljeta značio bi novu borbu s Brunom Fernandesom, što nije pametno rješenje, a lutanje na krilnim pozicijama u tom klubu još mu manje odgovara jer se daleko najbolje osjeća u centralnom dijelu terena.

United West Hamu nije ostavio opciju otkupa njegovog ugovora nakon isteka posudbe, a to se može protumačiti na dva načina.

Prvi je da United i dalje vjeruje u njega, a drugi je da želi imati veću šansu za dovođenje Declana Ricea iz West Hama. United bi mogao ponuditi Lingarda i određeni novac kako bi odveo talentiranog reprezentativca Engleske.

Za njega bi bilo najbolje da ostane u West Hamu, pogotovo ako izbori Ligu prvaka. Čak i ako ne zaigra u elitnom natjecanju, ovaj klub će mu pružiti mnogo prostora da se još više dokaže, a onda nije nemoguće da ponovno završi u nekom velikanu poput Uniteda.

Pročitajte više