LUKA DONČIĆ

Ove brojke najbolje pokazuju koliko je Luka Dončić nevjerojatan

Foto: Getty Images

LUKA DONČIĆ nastavlja s vrhunskim predstavama. Sinoć je u pobjedi Dallasa nad Chicagom 118:110 zabio 38 koševa uz 11 skokova i 10 asistencija.

Svake večeri mladi Slovenac pomiče granice, postavlja nove rekorde i jubileje. Tako je i ovom utakmicom napravio nekoliko povijesnih dostignuća. Iako se radi samo o brojkama, one su zaista nevjerojatne kad ih se stavi u kontekst.

Bio mu je ovo 10. triple-double uz najmanje 30 poena. Toliko su ih kombinirano imali LeBron James (5), Oscar Robertson (3) i Magic Johnson (2) prije 22. rođendana. Dončić će 28. veljače napuniti tek 21 godinu.

Jedan je takav triple-double ostvario prošle sezone, preostalih devet ove. Svi NBA igrači zajedno ove ih sezone imaju osam.

Bio mu je ovo peti ovosezonski triple-double s najmanje 38 poena. Prije 21. rođendana samo je LeBron ostvario jedan.

Nijedan igrač u povijesti nije prije 22. rođendana imao dvije uzastopne utakmice s triple-doubleom uz najmanje 35 poena. Luka je to sinoć učinio već drugi put.

Utakmica protiv Chicaga bila mu je četvrta u nizu na kojoj je imao barem 30 poena, 10 skokova i sedam asistencija. Takve su četiri utakmice u povijesti spojili samo Oscar Robertson, Wilt Chamberlain, Elgin Baylor i Russell Westbrook.

To mu je bila 104. utakmica za Mavse i 19. triple-double. I dalje je rekorder Jason Kidd s 21, ali on je u Dallasu u dva mandata proveo ukupno sedam sezona i odigrao okruglo 500 utakmica.

Konačno, možda i najfascinantniji podatak je da je 19 triple-doubleova u ovako kratkoj karijeri više nego što su ostvarili svi igrači Memphis Grizzliesa u 25 godina postojanja kluba, uključujući i eru u Vancouveru. Grizzliesi su dosad odigrali 1957 utakmica, Dončić samo 104.

A Luki je sve to sasvim normalno. Već su mu i dosadila stalna pitanja o svim tim rekordima i jubilejima za koje nije ni znao.

"To je samo statistika, pobjede su mi puno važnije", oduševio je Dončić odgovorom i pokazao zašto je na putu da postane najbolji igrač NBA lige, odnosno najbolji košarkaš svijeta. Pogotovo zato što ni pobjede uopće nisu rijetke. Mavsi s omjerom 23-13 drže šesto mjesto na Zapadu, ali imaju samo dvije pobjede manje od drugoplasiranih Denver Nuggetsa.

Pročitajte više