Pala je i Švedska, Hrvatska sa četiri boda u drugi krug

HRVATSKA rukometna reprezentacija plasirala se u drugi krug natjecanja s maksimalnim brojem pobjeda nakon 5 odigranih kola prvog kruga. Naši su pobijedili i Švedsku rezultatom 28:27. U drugi krug u Nableul jedini ulazimo s maksimalna četiri boda. U drugom krugu igramo s Norveškom, SiCG i Njemačkom.

Drugo poluvrijeme ponovo su furiozno započeli naši, no Svensson nije dopustio da odu na više od dva razlike. S druge strane, Šola je fenomenalnim obranama čuvao našu prednost. Šteta što naši njegove obrane nisu mogli bolje iskoristiti.

Naši su u vodstvu bili sve do 5 minuta prije kraja, kada su Šveđani izjednačili. No, je li to iz navike na takve završetke, ali ni trenutka nismo sumnjali da bi naši mogli ostati bez dva boda.

Utakmica protiv Švedske pokazala je da je naša rukometna reprezentacija zaista jaka, te da nema samo 7 igrača, koji znaju i mogu igrati, već da svi koji se nalaze u Tunisu mogu preuzeti odgovornost na sebe. Danas uz Peru Metličića i Venia Loserta, kojih neće biti do kraja prvenstva, nje igrao niti najbolji srednji vanjski na svijetu Ivano Balić. Umjesto njega zaigrao je Slavko Goluža, koji ovoliku minutažu nije imao u posljednjih desetak utakmica zajedno.

Nije išlo niti Blažu Lackoviću, kojeg muče bolovi u gležnju, tako da su u jednom trenutku na poziciji vanjskih igrača u napadu bili ozlijeđeni Dominiković, Buntić i Špoljarić.

Veseli i činjenica da je Goran Šprem, koji je ušao umjesto Kaleba, kojem također nije išlo, u izuzetno važnim trenucima svladao fenomenalnog Svenssona.

U drugom poluvremenu bio je dobar i Igor Vori.

Naši nisu igrali sjajno, nisu igrali onako kako znaju, no i s takvom igrom uspjeli su svladati Šveđane, koji su za ovo Svjetsko prvenstvo imali velike planove. S obzirom da u drugi krug natjecanja neće prenijeti niti jedan bod, teško da će ih ostvariti.

Nakon dana odmora započinje drugi krug, a Hrvatska će igrati u skupini sa Švedskom (0), Španjolskom (2), Srbijom i Crnom Gorom (4), Njemačkom (1) i Norveškom (1).

Prvi dvoboj izabranici Line Červara igraju s Norveškom u ponedjeljak u 20.15 minuta, potom se u utorak sastaju sa Njemačkom, a u četvrtak ih čeka dvoboj sa Srbijom i Crnom Gorom.

Skupina 2:
1. HRVATSKA 4
2. SiCG 4
3. Španjolska 2
4. Njemačka 1
5. Norveška 1
6. Švedska 0 bodova

Izjave nakon utakmice:

"Ovu utakmicu dobili smo sjajnom obranom. Premda smo imali velikih problema sa sastavom dečki su dali svoj maksimum i uspjeli smo pobijediti neugodnu Švedsku. Nedostajalo nam je nekoliko važni igrača, no ostali su pružili 200 posto i dana je pobijedila momčad," kazao je hrvatski izbornik Lino Červar, nakon pobjede protiv Švedske.

Jedan od junaka hrvatske pobjede bio je Mirza Džomba, koji je 26 sekundi prije kraja postigao pogodak iz sedmerca za vodstvo 28:26, nakon čega je utakmica razriješena.

"Nisam bitan ja već cijela momčad. Pružili smo vrhunsku u obrani i to nas jespasilo. Vjerujem kako u drugom krugu s još jednom pobjedom možemo do polufinala," kazao je Džomba.

Švedski izbornik, Ingemar Linnell nije bio previše raspoložen: "Previše smo griješili u ključnim trenucima utakmice. Hrvatska je odigrala sjajnu obranu, protiv koje nismo imali pravih rješenja.

HRVATSKA: Šola, Blažičko, Kaleb 3, Balić, Lacković 3, Zrnić, Vori 6, Dominiković 1, Džomba 5 (3), Jeftić, Goluža 2, Šprem 3, Špoljarić, Buntić 4

ŠVEDSKA: Svensson, Ohlander, Boquist 2, Linders 1, Arrhenius, Andersson 3, Kallman 5, Franznen, Pettersson 3 (1), Lovgren 1, Lindhal 1, Ahlm 5, Seifert, Larholm 6 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Švedska 12 minuta

SEDMERCI: Hrvatska 3 (3), Švedska 5 (3)

Tijek utakmice:

Nevjerojatan početak naših. U prvih 10 minuta naši rukometaši su razbili Šveđane, Svensson nije mogao skoro ništa obraniti, a Šola je odlično ušao u susret.

Kad spomenemo da niti Balić nije igrao, uz Metličića koji je vjerojatno izgubljen do same završnice, naši su zaista odlično igrali.

Nakon početnih 2:2 naši povećavaju vodstvo i u 8. minuti dolaze na 6:2. 10-ak idućih minuta naši igraju briljantno, Šveđani imaju prilike tek na naše pogreške, pa dolazimo do 5 razlike u 14 minuti.

Tada naši padaju u igri, Svensson se razbranio, i Šveđani dolaze na samo tri razlike. Červar zove time, no ne pomaže ni njegova motivacija.

Šveđani polako smanjuju prednost, Svensson i dalje brani fenomenalno, naši ne uspijevaju ništa zabiti i približavaju se izjednačenju. Nekoliko minuta Šola odličnim obranama čuva našu prednost, no u 22. minuti nje uspio i Šveđani izjednačuju - 12:12.

U 24. minuti Šveđani dolaze do prvog vodstva 13:12. Tomas Svensson u posljednjih 8 minuta zaključao je svoja vrata i naši ne uspijevaju ni iz zicera zabiti. Nevjerojatno, na dosadašnjim utakmicama Svensson nije branio dobro, i baš se večeras morao razbraniti.

U 26. minuti ponovo greška naših u napadu i Šveđani iz kontre prvi put dolaze na dva pogotka prednosti.

Buntić napokon prekida crnu seriju naših i zabija Svenssonu za 13:14.

U 29. minuti Šola fenomenalno brani i sprječava da Šveđani opet odu na dva razlike, a Dominikovć zabija za izjednačenje 14:14.

Šveđani ipak uspijevaju zabiti i 15 pogodak, za rezultat 15:14 na poluvremenu. 

Početak poluvremena ponovo je pripao našima. Nakon izjednačenja prelazimo u vodstvo. Igra se vrlo čvrsto i s jedne i s druge strane, a da je zaista tako svjedoči i poderani dres jednog Šveđanina.

Šola je nastavio s dobrim obranama,  a naši su u napadu više gledali Svenssona i počeli zabijati.

U 36. minuti dolazimo na dva razlike pogotkom Slavka Goluže, koji ovoliku minutažu nije skupio na posljednjih 10-ak utakmica. Razlog, lakša ozljeda Ivana Balića, no ako bude kritično, Balić će ući u igru.

Šola brani zicere, izvrstan je i slobodno možemo reći kako nas njegove obrane drže u igri tijekom cijelog susreta. Nažalost, nemamo ni sreće u napadu, dvije vratnice zaredom pogodili su Lacković i Vori.

U 45. minuti pogotkom Gorana Šprema odlazimo na 3 razlike 21:18.

S nekoliko dobrih obrana Svenssona, i isključenjem Slavka Goluže u 49. minuti susreta Šveđani izjednačuju, i sasvim je jasno da nam predstoji infarktna završnica.

No, sada se razigrao Goran Šprem, i s dva pogotka ponovo doveo Hrvatsku u vodstvo. Odličan je i Vlado Šola.

U 52. minuti Hrvatska vodi s 24:22 i ima napad. Buntić promašuje, Šveđani iz kontre ne uspijevaju svladati danas odličnog Šolu, a naši zatim preko Vorija odlaze na tri razlike.

Lacković nikako ne može svladati Svenssona, ali spašava ga Šola koji ne dopušta da Šveđani smanje vodstvo na jedan razlike.

U idućem napadu Goluža radi probijanje, kontra za Šveđane, Šola brani, ali dosuđen je sedmerac za Šveđane, rezultat je 25:24 za naše u 56. minuti.

Naši gube zatim loptu, a Šveđani izjednačuju.

Iz teške situacije zatim zabija Buntić, 26:25 za Hrvatsku, a Šveđani rade prekršaj u napadu.

U 28. minuti pogotkom Džombe odlazimo na 27:25. Šveđani zatim pogađaju vratnicu, ali i naši griješe u napadu.

U posljednjoj minuti Šola je savladan, 27:26.

Naši imaju napad, sedmerac za Hrvatsku 25 sekundi prije kraja. Džomba pogađa za 28:26.

U posljednjem napadu i Šveđani pogađaju iz sedmerca.

Pročitajte više