"Pobjedom protiv Le Mansa bliže smo Top 16, ali i mjestu u Euroligi sljedeće sezone"

KOŠARKAŠI Cibone ostvarili su u 2. kolu A skupine Eurolige i drugu pobjedu u sezoni. Nema sumnje, počelo je obećavajuće. Nakon što su na otvaranju ispratili Maccabi  poražen iz Zagreba, Cibonaši su razbili i njihovo prokletstvo, utakmica u gostima. Svladali su ufrancuski Le Mans 58:54, momčad koja ih je, da stvar bude bolja, lani izbacila prije Top 16 natjecanja.

> Perasović: Pobjeda nam je vrlo važna, korak smo bliže Top 16

> Pobjeda Olympiakosa bez Vujčićeva učinka

> Repešina Lottomatica lako preko Joventuta

Iako su ''cibosi'' prvi koš na utakmici postigli tek nakon pet i pol minuta igre, najveći dio utakmice kontrolirali su rezultat. Na poluvremenu je momčad trenera Velimira Perasovića imala vodstvo 29:18, a prednost od desetak koševa razlike održavala je i u trećoj četvrtini.

Šest minuta prije kraja Cibona je vodila s 51:39, tada se činilo da su dva boda već zapakirana, samo ih je trebalo ponijeti u Zagreb. Međutim, tada dolazi do potpunog pada igre Cibone u napadačkom dijelu, pa je domaćin košem Batiste poveo s 53:52 u 39. minuti. U tom dijelu je Le Mans napravio seriju 13-1. Imali su francuski igrači i napad za povećanje vodstva, kojeg nisu iskoristili. Rawle Marshall je 25 sekundi prije kraja pogodio dva bacanja za vodstvo Cibone 53:52. Le Mans je nakon minute odmora imao napad, koji je brzo upropastio izgubljenom loptom, a ubrzo je Chase napravio i nesportsku pogrešku. Earl Caloway je pospremio dva bacanja, a potom i još dva, nakon novog prekršaja Chasea. Uslijedio je brzi koš domaćina, a utakmicu je zaključio Davor Kus pogođenim jednim slobodnim bacanjem za konačnih 54:58.

Cibona je, tako, sjajno otvorila novu sezonu Eurolige, iako je u ovoj utakmici nepotrebno zakomplicirala situaciju, pa je stvari morala rješavati u samoj završnici. Calloway je s 19 koševa bio najbolji strijelac kod Cibone. Nikša Prkačin je sjajno odradio svojih 26 minuta, ubacio je 17 koševa uz šut 8-8 iz igre, a tom je učinku dodao 4 skoka, 3 asistencije i jednu osvojenu loptu. Izdvajamo i 10 skokova Lukše Andrića, koji je zabio i jednu tricu. Kod domaćina je najbolji strijelac bio Batista s 21 košem. On je bio i jedini dvocifreni kod Le Mansa po broju koševa.

Cibona je odlično startala u Euroligu ove sezone, ovom pobjedom su zasjeli na vrh tablice zajedno s fenomenalnim Olympiakosom koji sljedećeg četvrtka gostuje u Zagrebu. Za Vukove je ova pobjeda bitna i zbog toga što plasmanom u Top 16 dobivaju dodatne bodove za mjesto u Euroligi. Naime, najbolje plasirana hrvatska momčad ove sezone osigurava mjesto u Euroligi u sljedeće tri sezone.

Maccabi došao do prve pobjede

U istoj, A skupini, Maccabi je u Tel Avivu pobijedila Air Avellino 90:83. Izraelski je klub u svlačionicu na odmor ponio 6 koševa prednosti (45:39), a utakmicu je prelomio u trećoj četvrtini u kojoj je postigao 28, a primio samo 15 koševa. Najbolji kod domaćina bio je Carlos Aroyo s 20 koševa, 5 skokova i čak 8 asistencija. Goste je predvodio dojučerašnji igrač Cibone Chris Warren s 20 koševa. Pogodio je 4 od 7 trica, ali je lopije gađao za dva poena (3-9). Iskusni, 35-godišnji Nikola Radulović, košarkaš rođen u Zagrebu, ali i bivši talijanski reprezentativac (osvojio srebro s Italijom na OI 2004. u Ateni), u manje od 15 minuta igre prikupio je 9 koševa, bez promašaja. Gađao je 2-2 za dva poena, 1-1 za tricu i 2-2 slobodna bacanja, a imao je i 3 skoka.

Euroliga, 2. kolo, skupina A:

Olympiakos - Unicaja 83:72

Le Mans - Cibona 54:58

Maccabi - Air Avellino 90:83

Redoslijed: 1. Olympiakos 2-0, 2. Cibona 2-0, 3. Maccabi 1-1, 4. Unicaja 1-1, 5. Le Mans 0-2, 6. Air Avellino 0-2

M.P./M.Š.
Foto: Index

Pročitajte više