Predsjednik Porta potplaćivao suce

KRIMINALNI sud u Portu odlučio je otvoriti postupak protiv predsjednika FC Porta Jorgea Pinta da Coste (71) ustanovivši da postoje ozbiljne indicije da je potplaćivao suce.
 
Konkretno se radi o slučaju iz 2004. godine. Da Costa će se suočiti s optužbom da je sucu Augustu Duarteu uoči početka dvoboja s Beira Marom u omotnici uručio 2.500 eura. Ispitan će također biti i dotični sudac.

Suđenje predsjedniku najboljega nogometnog kluba u državi uslijedilo je nakon opsežne istražne akcije pod imenom “Zlatna zviždaljka”. Tijekom nje istražitelji su od 2003. godine preispitali više dojava o korumpiranim sucima i nogometnim djelatnicima.

Sve je pokrenula knjiga bivše Da Costine ljubavnice Caroline Salgado, koja je napisala da je Porto "često imao velikih koristi od mita kojim je plaćao portugalske suce". Carolina je kao sredstvo podmićivanja najčešće spominjala prostitutke okarakteriziravši cijeli portugalski klupski nogomet - promiskuitetnim.

Zbog liderske uloge u klubu i uopće portugalskom nogometu, Da Costa je poznat i po nadimku "Papa". Datum početka suđenja još nije poznat.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više