Barcina veza Iniesta - Pique spasila Španjolsku

Foto: Index, Hina

NAKON puno muke i strepnje, Španjolska je protiv odlično organizirane i hrabre Češke uspjela pobijediti 1:0 golom Piquea u 88. minuti utakmice nakon fantastičnog proigravanja najboljeg igrača utakmice Andresa Inieste.
 
Španjolska je pokazala niz slabosti, ali nema zime za Furiju dok ima Andresa Iniestu

Bila je to neobična utakmica. Kako se i očekivalo Španjolska je dominirala tijekom cijelog dvoboja, imala je čitav niz opasnih prigoda, ali sve je njihove pokušaje fantastično branio fenomenalni Petr Čech. Međutim, tri minute prije kraja, nakon jednog u nizu od genijalnih proigravanja vječnog Andresa Inieste, sam pred mitskim golmanom ostao je Gerard Pique i glavom je zabio za teško izborena tri boda za branitelja naslova.
 
Češka kao Grčka 2004. - Mudra, čvrsta, organizirana
 
Češka je znala svoje limite i igrala je mudro. Izbornik Vrba u sredini, tamo gdje je Furija najopasnija, postavio je duple blokove i cijelo prvo poluvrijeme Španjolska osim jalovog posjeda nije napravila ništa. S druge strane, Češka, koja je stilom igre podsjećala na Grčku sa Eura 2004. igrala je tvrdo, zgusnuto i na polukontre. 
 
Španjolska je očekivano dominirala travnjakom, ali nije imala izglednih situacija sve do 29. minute. Iniesta koji je danas odigrao kao u najboljim danima, dubinski je proigrao Moratu koji je tukao lijevom nogom, ali stari i dobro Petr Čech bio je nesavladiv.
 
 
Petr Čech je možda star, ali je i dalje jedan od najboljih na svijetu
 
Legendarni golman briljirao je u 40. minuti kad je odlično obranio bombu Cesca Fabregasa, samo minutu poslije do očaja je doveo Davida Silvu.
 
Česi nisu imali prigoda u prvih 45 minuta, a jedinu konkretnu šansu imali su u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena kad je jednu dugu loptu loše procijenio Sergio Ramos, a s ruba kaznenog prostora tukao je  Necid , ali taj udarac nije predstavljao probleme De Gei.
 
 
Pet minuta Furija je opasno živjela, a Fabregas je s gol crte spriječio šok
 
Kad već nisu mogli Španjolci, Petra Čecha zamalo je početkom drugoga dijela matirao Hubnik . Morata je ubacio pred vrata, a češki branič u pokušaju da očisti loptu trese vlastitu vratnicu.
Nakon toga prijeti Ramos, a onda dolazi nekoliko minuta kad je Furija opasno živjela. Iz prekida je odlično ubacio Rosicky, a Hubnik u klizećem startu umalo zabija. Ipak, najbolja šansa za Češku dogodila se u 65. minuti kad je Sivok lukavo gađao, a Fabregas s gol linije spašava čisti gol.
 
Nakon toga igrala je samo jedna ekipa – Španjolska. Svi češki igrači spustili su se u krilo svom vrataru, a Furija je na krilima čudesnog Inieste iz napada u napad stvarala šanse pred Čechom.
Česi su se zaista dobro branili, bili su koncentrirani i strpljivi, ali sve do 87. minute kad je nakon ubačaja Inieste glavom mrežu Petra Čecha zatresao Pique. 
 
I onda, duboko u sudačkoj nadoknadi, fantastičnu priliku imao je Darida, ali njegov šut brani De Gea i slavlje Španjolaca moglo je početi.
 
 
 
 
SASTAVI: 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više