Rukomet: Hrvatska - Tajvan 45:12

U UTAKMICI 2. kola Olimpijskog turnira gluhih u Melbourneu rukometaši Hrvatske pobijedili su Tajvan sa 45:12 (24:8).

Pred 100 gledatelja u dvorani MSAC sudili su Kostas (Australija) i Zubek (Češka).

HRVATSKA: Šagovac, Havić, Jusić 5, Bašić 8 (2), Feljan 3, Švec 1, M. Lušić 3, Gramnjak 2, Jukić 1, Mažuran 4, Naumovski 2, Barešić 2, Pajić 4, O.Lušić 10 (1).

TAJVAN: Ho, Ke 1, Yeh 1, Chuang, Huang 2, Chiu 1, Hsu, Wei 2 (2),

Wu 1, Lin 1, Liu 2, Chi, Ying 2.

SEDMERCI: Hrvatska 3 (3), Tajvan 3 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Tajvan 4.

Hrvatski rukometaši ostvarili su rekordnu pobjedu na 20. Olimpijskim igrama gluhih svladavši Tajvan sa 45:12. Iako je razlika u kvaliteti bila očita, naši rukometaši su zadržali ozbiljnost u igri tijekom cijelog susreta, s svi koji su igrali upisali su se u listu strijelaca.

Tajvanci,koji su od jake Njemačke izgubili svega pet razlike, mogu po dobrome zapamtiti jedino prve sekunde kada su postigli prvi zgoditak, a ostatak utakmice će svakako htjeti brzo zaboraviti.

Prvi vratar Dean Šagovac obranio je deset udaraca u prvom poluvremenu, da bi u drugom dijelu Edin Havić "zaključao" vrata, pa su Azijci čak 27 minuta bili bez pogotka iz igre, uz dva iskorištena sedmerca. U prvom poluvremenu je Mario Bašić postigao 8 pogodaka, čime je vodeći strijelac turnira sa ukupno 16 pogodaka, no epitet igrača utakmice zaslužio je 15-godišnji Oliver Lušić koji je u drugom poluvremenu postigao 10 atraktivnih pogodaka.

Utakmica sa Tajvancima impresionirala je naše sljedeće protivnike Nijemce i Dance, čiji je međusobni dvoboj završio pobjedom Nijemaca 25:21, a najvažnije je po momke izbornika Voje Bjegovića da nitko nije ozlijeđen, osim iskusnog Damira Lončarića, koji će zahvaljujući naporima fizioterapeuta Marinka Smolića biti spreman za dvoboj sa Nijemcima 10. siječnja.

Jedina "crna mrlja" na današnjoj utakmici je potez organizatora, koji u kompleks MSAC nije pustio barem 50 australskih Hrvata, iako je dvorana bila napola ispunjena. Australci nemaju sluha za rukomet, a niti za navijače jer se ulaznice, koje koštaju 24 AUD, mogu kupiti samo ujutro, a kako važe za sve ostale sportove, a ne samo za rukomet, nestanu u vrlo kratkom vremenu.

Nijemce i Dance su došli bodriti njihovi sportaši iz ostalih sportova, a jedino Hrvatska ima svoje prave navijače, što organizatori nisu predvidjeli, pa će u nedjelju i službeno reagirati vodstvo naše reprezentacije kako bi se riješio problem ulaznica pred važen utakmice sa Nijemcima i Dancima.

Dodajmo da je da je svoj nastup na OI gluhih danas u kategoriji do 66 kilogrema okončao i hrvač Anto Zečević, koji je porazom od Rusa Anatolija Zajceva konačno peti. Rus je našeg hrvača svladao sa 4:0 tehničkom dominacijom, a Zečeviću nije uspjela "osveta" za poraz od istog protivnika u borbi za broncu na EP u Istanbulu 2003.

Pročitajte više