Rusi otvorili Kup konfederacija i predstavili najskuplji stadion na svijetu pobjedom protiv Novog Zelanda

Foto: Getty Images/Guliver Image

RUSIJA je, očekivano, pobjedom otvorila Kup konfederacija koji se do 2. srpnja igra u Rusiji. Domaćini su u susretu 1. kola skupine A pobijedili Novi Zeland 2:0 autogolom Boxalla u 31. i golom Smolova u 69. minuti susreta.

Rusija je bila izrazito dominantna tijekom svih 90 minuta, a osobito nakon drugog gola imala je još nekoliko dobrih prilika za povećanje vodstva. Utakmica se igrala na novom stadionu Krestovski u Sankt Peterburgu, koji je službeno prije dva mjeseca otvorio Zenit prvenstvenom utakmicom protiv Urala.

Stadion je zbog golemih problema s izvođenjem radova stajao oko milijardu i pol dolara što ga čini najskupljim nogometnim stadionom na svijetu. Gradnja je po prvim planovima trabala biti završena "davne" 2009. godine, no zbog očajne organizacije rok se pomicao nekoliko puta da bi stadion napokon bio otvoren u travnju ove godine.

Izgradnju je inicijalno trebao financirati Gazprom, no ta tvrtka je 2009. godine odustala od projekta. Kad je Rusija 2010. godine dobila organizaciju SP-a 2018. te samim time i Kupa konfederacija, stadion je bio zamišljen da može primiti 40.000 gledatelja. Temelji za stadion tog kapaciteta već su bili postavljeni i cijeli stadion je bio projektiran, no organizatori su željeli povećati broj gledatelja na 70.000 što je značilo potpuno nove nacrte i nove temelje.

Mjesecima se nije mogao naći investitor za stadion, no na kraju se u priču uključio grad pa je projekt krenuo s finalizacijom. Rusima su prigovarali da kao radnu snagu koriste "robove" iz Sjeverne Koreje koji su živjeli u neljudskim uvjetima.

Enormni troškovi stadiona najviše se pripisuju korupciji, a ruski mediji pišu da se ni na jednom projektu u Rusiji nije pokralo toliko novca kao na gradnji stadiona Krestovski, na kojemu će se igrati finale Kupa konfederacija kao i jedna utakmica polufinala Svjetskog prvenstva te susret za treće mjesto.

U drugom susretu skupine A sutra igraju Portugal i Meksiko, a u skupini B su Kamerun, Čile, Australija i Njemačka.

Kup konfederacija, 1. kolo:

Rusija - Novi Zeland 2:0 (Boxall 31'-ag, Smolov 69')

Pročitajte više