RASPORED Evo gdje ovo ljeto možete gledati hrvatske klubove u Europi

Montaža: Index

VLASNIK Vardara, bogati Rus Sergej Samsonenko, u utorak je onemogućio hrvatskim gledateljima izravan televizijski prijenos utakmice Dinama i Vardara u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Naime, ekscentrični gazda makedonskog prvaka tražio je gotovo četiri puta više od cijene koju HRT inače plaća za utakmice te razine, neslužbeno oko 50.000 eura, za prijenos prve Dinamove europske utakmice ovog ljeta.

HRT na ''ucjenu'' nije želio pristati i televizijski gledatelji diljem Hrvatske bili su osuđeni na tekstualni prijenos utakmice na internetu.

Uzvrat Dinama i Vardara je na Areni


HRT-ovi pretplatnici neće moći gledati ni uzvrat u Zagrebu jer pravo prijenosa s Maksimira 20. srpnja u 20:45 otkupila je Arena, doznajemo, a navijačima koji nemaju taj kanal, ne preostaje drugo nego iskoristiti toplo vrijeme i prošetati do stadiona ili obližnjeg kafića.

Ostale kvalifikacijske utakmice hrvatskog prvaka u najelitnijem europskom natjecanju, uključujući i moguće doigravanje, radit će se po ustaljenoj šemi "utorak-srijeda". Moći ćete ih gledati srijedom uvečer na HRT-u ili utorkom na Areni, ovisno koji dan Dinamo bude igrao.

Posrne li Cico sa svojim trupama na putu ka Ligi prvaka, morat će se zadovoljiti nastupom u Europskoj ligi. U tom slučaju televizijski pretplatnici imaju samo jedan problem. Naime, baš kao i lani, moći će gledati utakmicu Eurolige u prajm tajmu, no ako Uefa odredi hrvatskim predstavnicima raniji termin, svi zainteresirani moći će licitirati, pa bi preplatnici, u slučaju slabije HRT-ove ponude, ponovno mogli ostati bez izravnog prijenosa utakmica hrvatskih klubova u Europi.


Hajduk možete gledati na HRT-u, ali Rijeku i Lokomotivu ne


Navijači Hajduka ne trebaju brinuti, utakmice Bijelih bit će u izravnom prijenosu HRT-ovog sportskog programa, a premijeru novog trenera Marijana Pušnika, protiv rumunjskog Iasija u Europa ligi moći ćete pratiti uživo već u četvrtak u 20:00 sati. Splićane HRT planira pratiti u Europi izravno na strani i kod kuće, izuzev u slučaju nove nerealne potražnje vlasnika prava, konkretno klubova protiv kojih Hajduk bude igrao.

Rijeka i Lokomotiva pale su u drugi plan zbog Europskog prvenstva i Olimpijskih igara, koje su pojele veći dio budžeta i raspoloživih sredstava HRT-ove sportske reakcije, kako je često slučaj u parnim godinama. Mnogo će ovisiti i o nastupu Rijeke i Lokomotive u Europi, no HRT zasad ne planira prenositi njihove kvalifikacijske utakmice, pa ni Lokomotivinu u četvrtak u 18 sati protiv RoPS-a u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Lokomotiva ionako nije poznata po svojoj trajnosti u Europi, uglavnom izleti prije prvih godišnjih, ali Rijeka bi, ako joj se ne ponovi lanjski kiks u ranoj fazi, mogla puno dalje dogurati. No HRT-ovi gledatelji moći će ju gledati tek u slučaju plasmana u glavni turnir, ili ako se državna televizija nagodi s klubom s Kantride, slično kao s Hajdukom.

Sportska redakcija imala je budžet jedino za Euro i OI u Riju


Razlog sve slabijeg sportskog programa, smatraju upućeni, leži u upravi HRT-a, koja je do posljednjih političkih promjena vodila državnu televiziju, sportskoj redakciji smanjila je prihode za 23 posto u 2016. godini i budžetirala je jedino Euro i Olimpijske igre, a za ostale velike turnire nije dala novac. U zadnja dva mjeseca rješena su prava rukometne Lige prvaka, koju će te iduće sezone pratiti na HRT-u, no za prijenose nogometnih utakmica, barem u ranoj fazi europskih natjecanja, zasad nemaju budžet.

 

Pročitajte više