Šestorica Hrvata u akciji: Spursi prvi put u ulaze u Ligu prvaka?

POČINJU ključne utakmice za plasman u Ligu prvaka, danas je na rasporedu pet prvih utakmica posljednje runde kvalifikacija. Hrvatima je nazanimljiviji dvoboj u Bernu gdje se sastaju Young Boys i Tottenham, Dinamo Kijev će ugostiti Ajax, Zenit dočekuje Auxerre, Sparta igra protiv Žiline, a Rosenborg je gost Kobenhavnu.

Young Boys - Tottenham (20.45)

Spursi su prošle sezone igrali sjajno i stigli do četvrtog mjesta u Premiershipu, a sad žele dovršiti posao i plasirati se u Ligu prvaka. Tottenham, kao ni Young Boysi, nikad nije igrao u skupini Lige prvaka (pradavne 1961./62. igrali su u polufinalu Kupa prvaka, preteči današnjeg LP-a). Zlatne godina Young Boysa bile su prije 50-ak godina kad su igrali polufinale Kupa pobjednika, a 1958. su uzeli prvenstvo i kup.

Tottenham je ovog vikenda remizirao sa Cityjem, dok su Young Boysi poraženi od Xamaxa. No, podatak da su Švicarci u prethodnoj rundi izbacili Fenerbahče poziva na oprez.

"Young Boysi nisu loš ždrijeb, ali iskreno rečeno znam jako malo o njima. No, ako su pobijedili Fenerbahče, onda je to indicija da niti nama neće biti baš lako", rekao je Luka Modrić nakon ždrijeba.

Što se tiče sastava, Tottenhamu će nedostajati kapetan Ledley King, dok Vladimir Petković nema problema s ozljedama.



Dinamo Kijev - Ajax (20.45)

Još jedan Hrvat je na pragu ulaska u skupinu Lige prvaka. Dinamo Ognjeva Vukojevića će ugostiti Ajax, momčad koja je prošle sezone osvojila drugo mjesto u Nizozemskoj.


"Igramo protiv vrlo dobre momčadi. U ovoj fazi natjecanja nema loših ekipa i samo se će se oni najspremniji izboriti za igranje po skupinama. Moramo sačuvati praznu mrežu, a još je važnije da zabijemo", kaže Andrij Ševčenko, povratnik u Kijev.

Dinamo je tijekom vikenda izgubio utakmicu u prvenstvu, no trener Valeriy Gazzaev je odmarao udarne igrače. Dinamo nema problema s izostancima, dok trener Ajaxa Martin Jolu ne može računati na drugog vratara Kennetha Vermeera. No, zato mu se u momčad vraća sjajni urugvajski napadač Luis Suarez.

Zenit - Auxerre (18.30)

Zenit Ivice Križanca s puno optimizma dočekuje Auxerre - vodeća su momčad ruske lige i nakon 16 kola još nemaju poraz. U prethodnom kolu su izbacili Unireu, Hajdukovog protivnika u kvalifikacijama za Europa ligu.

Iako su prošlo kolo remizirali s Dinamom iz Moskve, trener Luciano Spalletti tvrdi da nema razloga za brigu. Pojačao je momčad Brunom Alvesom, Aleksandrom Bukharovim i Sergeijem Semakom. Semak dobro poznaje Auxerre jer je ovaj 34-godišnji veznjak godinu dana igrao za PSG.

"Auxerre je mlada momčad željna borbe. Mi ćemo imati dovoljno snage jer su tri dana dovoljna za odmor. Najvažnije je da dobro odigramo kod kuće i pobijedimo", kaže Semak.

Auxerre je u prva dva kola francuske lige upisao dva remija. Trener Jean Fernandez ne može računati na Dariusza Dudku, no zato puno očekuje od pojačanja Anthonyja Le Talleca.

"Očekujem težak susret, ali imam povjerenja u svoje igrače. Čast nam je što igramo u ovako važnom susretu, a to nam je nagrada za dobre igre u prošloj sezoni", kaže Fernandez.



Sparta - Žilina (20.45)

I u ovom paru jedan Hrvat ima priliku ući u Ligu prvaka, Sparta Manuela Pamića od toga natjecanja "posti" već pet godina. No, trener Jozef Chovanec ima problema sa sastavom, ne može računati na playmakerski dvojac Marek Matejovsky - Libor Sionko i na prvog strijelca Bonyja Wilfrieda.

"Imamo igrače koji imaju više iskustva u Europi, ali s druge strane nam nedostaje nekoliko igrača", rekao je Chovanec.

U momčadi Žiline igraju četiri Čeha, dok tri Slovaka nose dres Sparte. Trener Žiline Pavel Hapal nada se da će veliki ulog biti dodatni motiv njegovim igračima.

"Mala prednost bi nam trebalo biti to što prvu utakmicu igramo u Pragu. No, svi znamo što je potrebno za uspjeh - trebamo dati i više od onoga što možemo", kaže Hapal.


Rosenborg - Kobenhavn (20.45)

Trener Rosenborga Nils Arne Eggen naglasio je da moraju odigrati puno bolje nego u Kupu prošlu subotu. Tada su proitv Starta bili dva gola u minusu, no ipak uspjeli slaviti sa 4:3.

"U prvih 20 minuta smo odigrali previše naivno. Stvari su se kasnije popravile i siguran sam da su igrači iz toga nešto naučili i da će protiv Kobenhavna odigrati bolje", rekao je Eggen.

Kobenhavnu s druge strane ide odlično - u prvenstvu su vodeći sa četiri pobjede i remijem. Najviše očekuju od napadača Damea N'Doyea koji je u subotu zabio dva gola.

Pročitajte više