Sneijderov "nokaut" Kawashime vrijedan osmine finala

NEGLEDLJIVO prvo, i puno zaigranije drugo poluvrijeme gledali smo u Durbanu gdje je Nizozemska pogotkom Sneijdera odškrinula vrata osmine finala, ujedno i poboljšala svoj niz koji sada iznosi 21 utakmicu bez poraza. Japan je nakon minimalnog poraza ostao s tri boda, na drugom mjestu skupine D, koju predvode Nizozemci sa maksimalnih šest bodova. Kamerun i Danska još su na nuli, a njihov je ogled na rasporedu u 20:30.

Iako su ih pogodile kritike nakon uvjerljive pobjede nad Danskom (2:0), Nizozemci nisu odustali od svoje igre. Sigurno, strpljivo, s nebrojeno mnogo točnih pasova - baš kao i protiv Danske, otvorili su susret sa žilavim Japancima, koji za pobjedu nad nekom europskom momčadi izvan svoje domovine ne znaju od rujna 2007. godine, kada su nakon preokreta svladali Švicarsku 4:3.

Ipak, strpljenje Nizozemaca u kombinaciji s čvrstim dvostrukim blokom Japanaca se vrlo brzo pretvorilo u uspavljujuću predstavu. Nizozemske akcije sve su se češće vraćale k vrataru Stekelenburgu, a Japan je, kako je vrijeme odmicalo, donekle uspijevao razbiti njihov "valcer".

U prvih pola sata igre vidjeli smo svega dva udarca Nizozemske i jedan Japana, bez pokušaja u okvir gola. Očekivano, Nizozemci su imali golemu prednost u posjedu lopte, u tom momentu čak 72 posto. U 7. minuti zaprijetio je Sneijder iz slobodnjaka, ali lopta je otišla preko gola, da bi u 10. minuti Kuyt pokušao škaricama, također bez uspjeha. Nastavila se opsada gola Japana, koji je puno radio i dobro se branio, čekajući na prvu pogrešku Nizozemske.

Isplatilo se preuzeti rizik

Igrači van Marwijka su, pak, žudili za pravom, dubinskom loptom koja bi probila japanski zid. Do kraja poluvremena nisu stvorili takvu šansu, a Japan je u prvih 45 minuta skupio tek nekoliko pokušaja iz prekida. Endo bi nabacio, Honda glavom najčešće iz teških pozicija pucao preko gola. Tek pred kraj poluvremena Japan je krenuo u žešću ofenzivu, kako je padao ritam Nizozemaca. Izrodila se iz toga prigoda Matsuija, koji u 37. minuti nakon duge akcije i povratne lopte tuče volejom s ruba 16-erca. Konačno se malo posla našlo i za sigurnog vratara Nizozemske.

U nastavku Nizozemci su odlučili preuzeti rizik, jer u ovoj utakmici to se definitivno isplatilo. Nakon dva neuspjela pokušaja van Persiea, Sneijder je svojim 15. pogotkom u dresu Nizozemske odveo utakmicu u drugom smjeru. Nakon viskog ubačaja s lijeve strane, gotovo iz kornera, Tanaka glavom odbija loptu do van Persiea. On je, pak, šalje na rub kaznenog prostora, ravno u noge Sneijderu. Njegov je udarac silovit, ali reakcija vratara Japana pomogla je Nizozemcima. Sneijder je zajedno s loptom pospremio Kawashimu u gol.

Affelay promašivao, Okazaki propustio naplatiti račun

Malo su se nakon pogotka trgnuli i Japanci, odigrali su nekoliko solidnih akcija, čak su utakmicu završili i s više udaraca prema golu (10;9), ali ne i unutar okvira (5:3 za Nizozemce).

Najviše je vatre bilo u posljednjih pet minuta, nakon dugog perioda kojeg su obilježile izmjene. PSV-ov ofenzivac marokanskog podrijetla Ibrahim Affelay dva je puta sam išao na Kawashimu, ali nije se proslavio. Japanski vratar ovaj je put izašao kao pobjednik. U posljednjoj je minuti Nizozemska, koja je ponovno igrala bez Arjena Robbena, umalo ostala bez pobjede nakon što se Shinji Okazaki iznenađujuće sam stvorio pred Maartenom Stekelenburgom, ali je pucao iznad grede.

Svjetsko nogometno prvenstvo, 2. kolo, skupina E:

Nizozemska – Japan 1-0 (Sneijder 53)

Redoslijked: 1. Nizozemska 6, 2. Japan 3, 3. Kamerun 0 (-1), 4. Danska 0 (-1)

Početni sastavi:

Nizozemska: Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuyt, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Robin van Persie

Japan: Eiji Kawashima, Yuki Abe, Yuji Nakazawa, Tulio, Yuichi Komano, Yuto Nagatomo, Yoshito Okubo, Yasuhito Endo, Makoto Hasebe, Daisuke Matsui, Keisuke Honda

Sudac: Hector Baldassi (Argentina)

Pročitajte više