SP u Montrealu: Srebrni Draganja, Crocker pobijedio Phelpsa

Iako je večeras iza ponoći na rasporedu još sedam plivačkih finala, SP u Montrealu za Hrvatsku je završilo još noćas i to na najljepši mogući način. Duje Draganja osvojio je srebrnu medalju na 50m slobodno, s vremenom novog hrvatskog rekorda, koji sada iznosi 21.89 sekundi.

Zlato je pripalo fenomenalnom Južnoafrikancu Rolandu Schoemanu, koji je u finalu bio samo pet stotinki sporiji od svjetskog rekorda. Bronca je otišla Poljaku Bartoszu Kizierowskom.

"Mogu biti zadovoljan svojim plivanjem. Istina, učinio sam par greški. No, čak i da sam plivao savršeno teško da bi pobijedio Schoemana. On doista ima najbolji start na svijetu. Čovjek je u odličnoj formi. Čast je biti odmah do njega", izjavio je Draganja, koji je srebro u ovoj disciplini osvojio i na OI u Ateni.

Uz srebro na 50m slobodno, Draganja je u Montrealu bio peti na duplo dužoj dionici, te sedmi na 50m leptir.

Schoeman je priznao da je večer uoči finala na 50m slobodno bio bolestan. "Navečer sam se molio Bogu da mi da snage da otplivam finale. Moje molitve su uslišene i zbog toga sam presretan", izjavio je Schoeman, koji se plivanjem počeo baviti nadajući se da će zbog toga imati više uspjeha kod žena. Ne znamo kako mu ide u ljubavnom životu, ali u bazenu briljira. U Montrealu je osvojio dvije zlatne medalje (50m leptir, 50m slobodno) i jednu srebrnu (100m slobodno), a srušio je i svjetski rekord na 50m leptir.

U disciplini 100m leptir za muške očekivao se veliki dvoboj dvaju Amerikanaca, svjetskog rekordera Iana Crockera i olimpijskog pobjednika Michaela Phelpsa. Zlato je pripalo Crockeru, koji je isplivao novi svjetski rekord 50.40. Tako je stari rekord, kojeg je postavio prošle godine na olimpijskim kvalifikacijama u Long Beachu, popravio za 36 stotinki. Također, revanširao se Phelpsu za poraz u finalu OI u Ateni.

"Kad plivate protiv Phelpsa znate da morate ići na svjetski rekord kako bi ga pobijedili. Ipak, nisam se nadao da ću za toliko popraviti najbolje vrijeme na svijetu", kazao je Crocker.

Phelps se morao zadovoljiti srebrom, te je tako izgubio priliku da dostigne rekord od šest zlatnih medalja na jednom svjetskom prvenstvu, kojeg drži Australac Ian Thorpe. Phelps je u Montrealu osvojio četiri zlata, a očekuje ga još samo jedna disciplina 4x100 mješovito.

Na 800m slobodno slavila je Amerikanka Kate Ziegler, koja je uzela zlato i na 1.500m slobodno.

Kirsty Coventry iz Zimbabvea osvojila je zlato na 200m leđno. To joj je treća medalja u Montrealu. Bila je zlatna na 100m leđno i srebrna na 200m mješovito.

Australka Danni Miatke je u finalu na 50m leptir bila bolja od svjetske rekorderke Šveđanke Anne-Karin Kammerling.

U štafeti 4x100 mješovito za žene trijumfirala je Australija, za koju su plivale Sophie Edington, Leisel Jones, Jessicah Schipper i Libby Lenton. Bilo je to treće zlato za Leisel Jones, koja je prethodno pobijedila na 100m i 200m prsno.

Srebro je pripalo Amerikankama, a bronca Nijemicama.

(Hina) ximl yiml

Pročitajte više