Splićani nesvjesno guraju Hajduk u ruke Kerumu

HAJDUK ovog ljeta čekaju velike promjene. Nakon 1. srpnja bijeli će imati novog predsjednika, a to vjerojatno neće biti jedino novo lice na Poljudu. Goran Vučević već je postao prvi čovjek omladinskog pogona, Nenad Pralija trebao bi uskoro smijeniti Ivana Buljana na poziciji sportskog direktora, a ni pozicija Ante Miše navodno nije zacementirana. No, buduća predsjednička figura ipak je ključan faktor, a nema nikakve sumnje kako će budući okupator predsjedničke fotelje biti poznato lice iz splitske političke sfere.

Gradskim kuloarima tako je već počelo kružiti ime Ivana Kureta, bivšeg gradonačelnika Splita koji na lokalnim izborima nije uspio zadržati vlast; nakon drugog kruga novi će gradonačelnik postati Željko Kerum ili Ranko Ostojić. I takav rasplet bi u jednu ruku imao smisla. Funkcija predsjednika Hajduka u Splitu ima posebno značenje, a njen vršitelj praktički je drugi čovjek gradske vlasti. Iznad njega jedino je gradonačelnik. Stoga nikako ne bi bilo čudno da Ivo Sanader i njegov HDZ određeni utjecaj u gradu Splitu pokušaju zadržati preko Kureta. Koji se, podsjećamo, vlastitom odlukom poslao u političku mirovinu tijekom naredne četiri godine. Naime, predizborne su ankete prilično jasno pokazivale da su Kuretove šanse da ostane gradonačelnik ravne nuli, a on se usprkos tome odlučio izostaviti s liste za Gradsko vijeće. I tako se lišio jedine političke funkcije koju je mogao obnašati. Predsjednička fotelja na Poljudu bila bi više nego dostojna zamjena i prikladna lansirna rampa za buduće Kuretove političke ambicije.

Željko Kerum: Bit ću sto posto gradonačelnik Splita i predsjednik Hajduka

No, u toj računici jedan faktor nedostaje. Željko Kerum. "Bit ću sto posto gradonačelnik Splita i predsjednik Hajduka", izjava je koju je davnih dana dao Kerum, ali koja se i dalje može bez većih poteškoća iskopati na njegovoj službenoj stranici pokrenutoj unatoč lokalnih izbora. Tada je Kerum objašnjavao kako gradonačelnik Splita mora istovremeno biti i predsjednik Hajduka i kako Hajduk mora uvijek ostati u vlasništvu grada jer on pripada narodu. No, nešto kasnije je ublažio svoj stav i zaključio da bi gradu ipak bilo dosta da posjeduje 25 posto plus jednu dionicu.

Podsjećamo, prošlo je nekoliko tjedana otkad su krenule zasad službeno nepotvrđene glasine kako je Grad Split odlučio da će svoje dionice ipak dati na prodaju čim do bude moguće. I tako omogućiti Kerumu da, zajedno sa svojim prijateljima i poslovnim partnerima, gotovo sasvim preuzmu vlasničku strukturu kluba. To je samo još jedna stavka koja ide u prilog Kerumovim neskrivenim ambicijama da postane predsjednik Hajduka.

Može li Sanader preko Keruma neposredno kontrolirati Split?

Keruma bi u nastojanjima da postane apsolutni gospodar Splita i svega što je splitsko mogao omesti jedino HDZ, odnosno Ivo Sanader čije srce, kao što svi znamo, kuca za bilu boju. No, Sanader je Kureta na lokalnim izborima već jednom žrtvovao, zašto ne bi ponovo? Posebno ako su točne špekulacije da premijer upravo preko Keruma planira iz sjene kontrolirati Split.

Na stranu to što je Sanader u svom već kultnom govoru biračima poručio da ne glasaju za one "koji spavaju do podne, a popodne su pijani" jer lider HDZ-a nikako si nije mogao dopustiti da otvoreno stane uz Keruma. Ali si je zato dopustio da izjavi kako su Keruma izabrali HDZ-ovi glasači i praktički im dao zeleno svijetlo da to naprave i u drugom krugu. Istu stvar napravio je i Kuret poručivši biračima da između Keruma i Ostojića "biraju prema vlastitoj savjesti". Što im sugerira savjest već je viđeno 17. svibnja kada je Kerum dobio 40 posto glasova. Nedovoljno za pobjedu u prvom krugu koju je najavljivao, ali ipak dovoljno za pobjedu i favoriziranu poziciju uoči drugog kruga izbora.

U prilog tezi kako Sanader preko Keruma planira neposredno kontrolirati svoj rodni grad ide i njihova zajednička povezanost s Jerkom Rošinom, istaknutim članom splitskog HDZ-a koji je premijeru vrlo blizak, a koji je projektirao Kerumov hotel Marjan. Isti je to Rošin s kojim se Kerum družio sudjelujući na otvaranju škole na Sućidru, a taj su događaj svojim dolaskom uveličali i ministar Dragan Primorac i Ante Sanader. Pametnom dosta.

Petar Vidov
Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

Pročitajte više