BOKS

Što o Hrgoviću kažu borci koje je rušio? "Pozlilo mi je, on će biti novi Kličko"

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

FILIPA HRGOVIĆA u subotu u Danskoj očekuje 11. profesionalna borba, u kojoj će 11. pobjedu tražiti protiv Grka Alexandrea Kartozije, borca kojeg malo tko poznaje na boksačkoj sceni.

Hrgović na putu do savršenog skora u profesionalnoj karijeri još nije rušio velika imena, pa mnogi sumnjaju je li toliko dobar da uđe u borbu za vrh teške kategorije. No, mnoga jaka imena to mu predviđaju. 

Uoči povratka Hrgovića u ring, nakon 10 mjeseci pauze, njegovu karijeru za Sky Sport analizirao je Tom Little, sparing partner Anthonyja Joshue i jedan od onih koji je padao u okršaju s hrvatskim boksačem, inače velikim projektom promotora Team Sauerland. Britanac Little kazao je da Hrgovića vidi kao budućeg vladara svjetskog boksa.

"Hrgović će biti sljedeća dominantna sila kad se Tyson Fury ostavi boksa. Toliko je dobar. Bit će poput Vladimira Klička", rekao je Little i pojasnio da se radi o iznimnom talentu koji jako dugo može biti uspješan te ga je okarakterizirao kao "jako, jako pametnog" borca.

Little: Nitko osim njega nije me nadmudrio

Little je 33-godišnji Britanac koji se s Filipom borio 2018. godine. U tu je borbu ušao s omjerom 10-4, ali nakon poraza od Hrgovića nanizao ih je još tri - od Daniela Duboisa, Davida Pricea i Mahammadrasula Majidova. 

"Majidov je bio sjajan borac, ali nisam osjetio da me nadmudrio, samo je bio jači od mene. Dubois me također nije nadmudrio, samo je bio jači. Moja borba s Priceom nije smjela biti prekinuta, nad njom je još veliki upitnik. Ali Hrgović? On me i nadmudrio i istukao", rekao je Little.

Hrgović ga je izuzetno impresionirao iako je za sobom u tom trenutku imao samo dvije borbe, a profesionalna karijera trajala mu je samo tri mjeseca. Little se držao četiri runde, čak je i zadao Hrgoviću nekoliko značajnih udaraca, ali kad ga je Zagrepčanin ponovno uzdrmao u četvrtoj rundi, sudac je prekinuo borbu.

Eksplozivan i snažan poput Wildera

"Osim Deontaya Wildera, nećete naći teškaša koji je tako eksplozivan i tako snažno udara. Osjećao sam se kao da mi je pozlilo kad bi me pogodio. Na snimci izgleda kao da razgovaram s njim tijekom borbe, ali zapravo sam razgovarao sam sa sobom i pokušavao se ohrabriti da nastavim", prisjetio se Little.

O snazi udaraca Filipa Hrgovića u Indexovom studiju nedavno je govorio i Mirko Filipović.

"On je već sada zvijer i nije važno što još čeka prava imena koja treba srušiti. Vidim ga kao prvaka svijeta", rekao nam je Cro Cop. 

Trenutačno je u planu borba između Hrgovića i Duboisa, a Filipov menadžer Nisse Sauerland potvrdio je da bi se mogla održati sljedeće godine. Bio bi to okršaj dvojice ponajboljih svjetskih boksača mlađih od 30 godina. Little se nakon Hrgovića borio baš s Duboisom i pao tek u petoj rundi, ali tvrdi da tada nije bio u najboljem izdanju.

"Od svih poraza koje sam doživio, Hrgović se borio protiv najbolje verzije mene, bolje nego Dubois i Price. Na pripremama sam radio s bivšim Furyjevim trenerom Benom Davisonom i bivšim trenerom Dereka Chisore Donom Charlesom. Bio sam lagan, u odličnoj kondiciji, imao kvalitetne sparing-partnere, imao sam tri pobjede u nizu i vrlo pozitivan stav", objasnio je Little, ali ni u optimalnom stanju nije mogao ništa protiv Hrgovića.

Oduševio je i samog Klička

Hrgović je impresionirao i samog Vladimira Klička, s kojim ga je Little usporedio, kad je bio u njegovom kampu prije Olimpijskih igara u Riju.

"Vrlo je talentiran. Pokazao je to u prošlosti, i na Olimpijskim igrama i u profesionalnoj karijeri. Sparirao sam s njim i bio je vrlo, vrlo težak protivnik, čak i u mojim najboljim danima. Apsolutno smatram da će jednom postati svjetski prvak. Definitivno ima priliku za to", rekao je Kličko lani za RTL.

Legendarni Ukrajinac čak je bio uvjeren da će Hrgović osvojiti zlato u Riju, ali morao se zadovoljiti broncom. No Little ne smatra da se iz poraza u amaterskoj karijeri mogu izvlačiti zaključci o Filipovim slabim točkama.

"Rad nogu mu se malo usporio od tada, ali ako to ispravi, godinama ga nitko neće moći zaustaviti. Kao amater, izgubio je od Joycea, ali on je tada već bio muškarac, a Hrgović tek dječak", rekao je Little.

"Izuzetno ga cijenim. Nema tog borca koji je stajao ispred njega i ne cijeni ga. Ako takav postoji, to znači da mu je Hrgović izbio i pamet iz glave", zaključio je Little.

Pročitajte više