LIGE PETICE

Ovo su Messijevi nesuđeni nasljednici: Bojan, Halilović, jazavac...

Foto: Getty Images

VJEŠTI dribleri, posebno niski ljevaci, često dobiju oznaku "novog Lea Messija". Ali koliko je njegovih nesuđenih nasljednika zaista uspjelo u nogometu?

Kad je Messi 2004. debitirao za Barcelonu, brzo su ga prozvali novim Maradonom, kao nekad Ariela Ortegu, Pabla Aimara i Javiera Saviolu.

Samo nekoliko sezona kasnije oznaka se promijenila. Nova generacija sjajnih mladih napadača više nije dobivala epitet novog Maradone, nego novog Messija, a tu je stigmu bilo prokleto teško opravdati, piše Planet Football.

Embed from Getty Images

Bojan Krkić (2006.)

Samo dvije godine nakon što ke krenula Messijeva seniorska karijera, internetska stranica Foot Mercato objavila je članak s naslovom "Bojan Krkić: budući Messi?"

Kad je imao samo 16 godina, Bojan je blistao u Barceloninoj akademiji La Masia te zabio 10 golova u 22 nastupa za Barcelonu B u sezoni prije priključivanja prvoj momčadi.

Njegova je karijera od tada imala uspona i padova. Nakon kratkih avantura u Romi, Milanu i Ajaxu uslijedio je trajni prelazak u Stoke City 2014. godine.

Napadač je bio uspješan u prve dvije sezone, ali i 2016./17. i 2017./18. bio je na posudbama prije nego što će provesti na klupi većinu sezone u kojoj se Stoke mučio u Championshipu, a s 19. je potpisao za Montreal Impact u MLS-u.

Gerardo Bruna (2007.)

Tri godine nakon Messijeva debija u Real Madridu su pomislili da su iznjedrili vlastitu verziju argentinskog fenomena - 16-godišnjeg Gerarda Brunu.

Ali Brunu je brzo preoteo Liverpool, na negodovanje španjolskoga kluba.

U četiri godine na Merseysideu nije ubilježio ni jedan nastup za prvu momčad, a uslijedili su kratki izleti u Blackpool, španjolsku Huescu, Tranmere, niželigaša Whitewalk te Accrington Stanley.

Bruna je 2019. potpisao za sjevernoirski Derry City, a dosad je zabio šest profesionalnih golova u karijeri.

Embed from Getty Images

Mauro Zarate (2008.)

Mauro Zarate poznato je ime među engleskim ljubiteljima nogometa jer je igrao za četiri premierligaška kluba - Birmingham, West Ham, QPR i Watford.

Napadač je prešao u Lazio nakon posudbe u Birminghamu, što je predsjednika talijanskoga kluba Claudija Lotita nagnalo na neke hrabre izjave o svom novom igraču.

"Uvjeti dogovora predviđaju da će igračeva vrijednost narasti na 25 milijuna eura jer će Zarate biti bolji od Lionela Messija", rekao je.

Zarate je zabio 13 golova u 36 nastupa u prvoj sezoni u Laziju, ali poslije je rijetko bio tako učinkovit.

Prešao je u Bocu Juniors 2018. nakon samo tri nastupa za prvu momčad Watforda.

Amir Savoud (2009.)

Egipatski klub Al Ahly 2009. je odbio priliku da dovede Abdessalama Benjellouna iz Hiberniana. Razlog je bio jednostavan - već su imali "novog Messija".

"Imamo mladog alžirskog igrača Amira Sayouda i smatramo ga mladim Messijem", rekao je tada za BBC Khaled Mortagey, član uprave Al Ahlyja.

Sayoud je upisao samo 12 nastupa u četiri godine u Al Ahlyju. Danas igra u alžirskom prvoligašu CR Belouizdadu.

Usporedbe su prestale.

Gai Assulin (2010.)

Nije nikakvo iznenađenje da je velik broj mladića prozvanih novim Messijem izašao iz akademije La Masia.

Nekoliko godina nakon Bojanova debija istaknuo se još jedan talent, izraelski veznjak Gai Assulin, kojeg su s Messijem uspoređivali nakon sjajnih igara u Barceloni B.

Godine 2010. potpisao je za Manchester City na prijedlog Yaye Tourea. Ali nije ostvario ni jedan nastup za prvu momčad prije nego što se dvije godine kasnije vratio u Španjolsku i pridružio Racing Santanderu.

Assulina je u veljači 2018. doveo kazahstanski FC Kairat, ali je samo šest tjedana kasnije sporazumno raskinuo ugovor i konačno potpisao za rumunjsku Politehnicu Iasi u rujnu 2019.

Embed from Getty Images

Iker Muniain (2011.)

Nakon debija za prvu momčad Athletic Bilbaa sa samo 16 godina Iker Muniain brzo je dobio etiketu "Bilbaovog Messija".

U sezoni 2011./12. dospio je do finala Kupa kralja i Europa lige te postigao devet golova u 58 nastupa u svim natjecanjima.

Unatoč glasinama o prelasku u Manchester United u ranoj fazi karijere, Muniain je i dalje u Athleticu i sasvim je blizu 400. nastupa za klub. Za razliku od Messija, još čeka prvu sezonu u kojoj će postići dvoznamenkasti broj golova.

Ryo Miyaichi (2012.)

Zvali su ga "japanski Messi" i "Ryodinho", a nakon uspješne posudbe u Feyenoordu 2011., Arsenalov Ryo Miyaichi činio se predodređenim za velike stvari.

Posudbe u Bolton i Wigan bile su manje uspješne, a krilni je igrač napustio Arsenal sa samo jednim premierligaškim nastupom za Topnike.

Miyaichi je 2015. prešao kod njemačkog drugoligaša St. Paulija, u kojem još igra.

Nakon što je zbog rupture križnih ligamenata propustio cijelu sezonu 2017./18., bivši budući Messi, kojem je sad 26 godina, vratio se iduće sezone i postigao pet golova.

Ryan Gauld (2013.)

Škotski ofenzivni veznjak Ryan Gauld imao je 17 godina kad su ga 2013. prozvali "Baby Messijem".

Sam Gauld nije bio tako uvjeren: "Usporedbe s Messijem prilično su smiješne. Lijepo je to pročitati, ali ne razmišljam o tome", rekao je za The Guardian.

Godinu kasnije Škot je potpisao za Sporting Lisabon za tri milijuna eura. Odigrao je samo pet utakmica za taj klub, ali i dalje je u Portugalu i igra za Farense.

Embed from Getty Images

Alen Halilović (2014.)

Kad je Barcelona 2014. dovela 17-godišnjeg hrvatskog veznjaka Alena Halilovića, usporedbe su bile očite - pogotovo s obzirom na sličnu frizuru.

Njemu bliski ljudi su se složili. Halilović je došao iz zagrebačkog Dinama, čiji je tadašnji trener Zoran Mamić rekao da je taj mladić "igrač Messijeva tipa, ako takav uopće postoji".

Barcelona je 2016. prodala Halilovića Hamburgu, koji ga je zatim posudio Las Palmasu na 18 mjeseci.

Ovaj 23-godišnjak 2018. je prešao u Milan, ali od tada je bio na posudbama u Standard Liegeu i Heerenveenu. Još će morati čekati da opravda usporedbe s Messijem.

Martin Odegaard (2015.)

Oko norveškog tinejdžera Martina Odegaarda stvorila se ogromna halabuka kad je debitirao u ligaškoj utakmici za Stromsgodset sa samo 15 godina.

Već 2015. ga je uzeo Real Madrid, koji ga je držao u Castilli dvije sezone prije nego što ga je poslao na posudbu u nizozemski Heerenveen od siječnja 2017. do svibnja 2018.

Zatim je proveo sezonu u Vitesseu prije još jedne posudbe, ovaj put u Real Sociedad, gdje je Odegaard zaista počeo skretati pozornost na sebe, zbog čega se priča da bi iduće sezone mogao dobiti priliku na Bernabeuu.

Lee Seung-woo (2016.)

Barcelonin južnokorejski krilni napadač Lee Seung-woo zaradio je epitet sljedećeg Messija, ali ne zahvaljujući klikova gladnim novinarima, nego Barcinoj legendi Xaviju.

"Za godinu ili dvije bit će u prvoj momčadi", predvidio je Xavi.

Bio je u krivu. Lee je 2017. prodan Veroni za 1,4 milijuna eura. Za talijanski je klub upisao 43 nastupa i zabio dva gola prije prelaska u belgijski Sint-Truiden par godina kasnije.

Za južnokorejsku reprezentaciju ostvario je 11 nastupa.

Embed from Getty Images

Pietro Pellegri (2017.)

U svibnju 2017. Genoina 16-godišnja zvjezdica postala je prvi igrač rođen u 21. stoljeću koji je postigao gol u Serie A.

Za Genou to nije bilo nikakvo iznenađenje. Dvije godine ranije predsjednik kluba Enrico Preziosi hrabro je izjavio: "Imamo novog Messija."

Pellegri je u siječnju 2018. prešao u Monaco za 25 milijuna eura, ali problemi s ozljedama zasad su ga limitirali na šest nastupa i jedan gol za klub iz kneževine. Vrijeme je na njegovoj strani.

Jazavac Minty (2018.)

U srpnju 2018. ITV News je izvijestio da je jazavac nazvan Minty, star 15 tjedana, spašen pokraj ceste u Stratford-upon-Avonu.

"Može li jazavac Minty postati novi Messi?" upitao se reporter, nakon što je Minty navodno "u novom životu pronašao hobi u igranju nogometa".

Minty je navodno imao i vlastitu proslavu golova.

Embed from Getty Images

Thiago Almada (2019.)

"Manchester City na pragu dovođenja novog Messija s ponudom od 20 milijuna funti za tinejdžersku senzaciju Almadu", bio je naslov u The Sunu u travnju 2019.

U tekstu je pisalo da bi Almada, koji gradi ime u Argentini, u Velez Sarsfieldu, mogao doći u Cityjev sestrinski klub Gironu zbog mogućnosti da momčad Pepa Guardiole dobije zabranu transfera.

Igrajući pod bivšim braničem Manchester Uniteda Gabrielom Heinzeom, 18-godišnjak je postigao četiri gola u 21 nastupu u sezoni.

Ako ćemo pošteno, ima puno više zajedničkog s Messijem nego jazavac Minty.

Pročitajte više