LIGE PETICE

Svi pričaju o Neymaru i Mbappeu, a on rastura uličnim nogometom

Foto: Getty Images / Guliver Image

LOPTA u njegovim nogama je poput palice u rukama dirigenta. 

On je Angel Di Maria, koji danas slavi 32. rođendan. Tim povodom podsjećamo na velikog, ali nepravedno zapostavljenog majstora nogometne igre, koji kroz cijelu karijeru oduševljava potezima, golovima i asistencijama, ali je uvijek u sjeni onih o kojima se puno više priča. 

Sve je krenulo od Rosario Centrala. Tamo gdje je prve nogometne korake napravio Lionel Messi i po čemu je taj argentinski klub postao sinonim. No, isto tako tamo je svoj put započeo Argentinac, koji po izgledu i nogometnom šmeku podsjeća zapravo na nekog savršenog Brazilca.

 

Pamte ga po tome što je igrao s Messijem i Ronaldom

Tehnika, brzina, okomitost, ulični nogomet - sve to krasi Di Mariju koji je, između ostalog, u današnjem svijetu ostao upamćen najviše po tome što je u jednom trenutku igrao s Cristianom Ronaldom u Realu, a na drugom s Messijem u reprezentaciji Argentine. Dodajemo, danas je suigrač Kyliana Mbappéa, vjerojatnog nasljednika dva najbolja svjetska nogometaša u posljednjih 15 godina. 

Nije pošteno pamtiti Di Mariju (samo) po tome. Jer govorimo o igraču koji je bio nezamjenjivi šarf u onom Ancelottijevom Realu na putu do povijesne La Decime s Modrićem i društvom te uvertira svega onoga što su kasnije hrvatski kapetan i Zinedine Zidane ostvarili nakon toga.

U Realu je igrao sve i osvojio sve, a onda je potjeran

Sa svega 19 godina zaigrao je za Benficu, čiji ga skauti locirali u Rosariju, a onda je, kako vrijeme leti, prije desetak godina za 25 milijuna eura (plus 11 milijuna bonusa) stigao u Real. Tamo nije bio najveća zvijezda i to ga prati do danas. No, to mu očigledno nije smetalo da, bilo na poziciji krilnog igrača ili kao ofenzivni veznjak, ruši tabue i iznova i iznova dokazuje da je istinski majstor igre na zelenom travnjaku.

Dolaskom Garetha Balea iz Tottenhama 2013. za tada rekordnih 100 milijuna eura produbili su život Di Marije u Madridu, zbog čega je od prirodnog krila postao veznjak jer trener kakav je Ancelotti nije dopustio da takav igrač sjedi na klupi. To se Talijanu vratilo osvajanjem Lige prvaka, ali dugoročno nije bilo održivo pa su obojica uskoro postali bivši u Madridu.

Embed from Getty Images

Nakon 85 asistencija, 36 golova i šest osvojenih trofeja za četiri godine, Di Marija je prodan Manchester Unitedu za 75 milijuna eura. No, na Old Traffordu je argentinskog dirigenta dočekala sumorna momčad Louisa van Gaala, koja ga je za gotovo jednu sezonu skoro zauvijek progutala. Jednostavno, Di Maria se nije pronašao u istrošenoj ekipi i izgubljenoj politici velikana s Old Trafforda koji ništa dalje nije odmaknuo ni do danas. 

U PSG-u je pobijedio zvijezde i konačno pronašao sebe

Na njegovu sreću, tog 6. kolovoza 2015., to je iskoristio PSG i doveo ga za 63 milijuna eura te mu praktički spasio karijeru. 

No, opet se Di Maria, baš kao i u Realu, našao u momčadi punoj zvijezda, o kojima su konstantno vrištale naslovnice neovisno je li on zabio neki gol, izveo majstoriju ili im asistencijama punio statističku kolonu. I zbog igrača poput Zlatana Ibrahimovića, Edinsona Cavanija, a danas Neymara i Kyliana Mbappéa, opet je morao seliti s lijevog na desno krilo, pa s desnog krila na sredinu terena, ali to samo govori o tome koliko je nemoguće ubiti nogomet u jednom od najmaštovitijih igrača današnjice.

U međuvremenu su neke zvijezde otišle, neke postale taoci ozljeda, a iza svega je priliku čekao i dočekao Di Maria te postao, uz Mbappéa, uvjerljivo najbolji igrač PSG-a, u kojem je svojevremeno preživio već viđeni scenarij iz Reala, kada je bio na korak od odlaska nakon što je trener postao Thomas Tuchel. No, nogomet i samo nogomet, onaj s ulice, furao je Argentinac i time postao alfa i omega u sastavu s Parka prinčeva.

S Realom je osvojio La Decimu, a može li s PSG-om prvu Ligu prvaka u klupskoj povijesti?

Za pet godina je u 212 utakmica zabio 81 gol i 86 puta asistirao, uz 12 osvojenih trofeja. Ove sezone je u 32 susreta, za ukupno 2.536 minute na terenu, zabio 12 golova i upisao 16 asistencija u svim natjecanjima i time najavio da bi ovo moglo biti proljeće njegovog vrhunca. 

Jer, poznata je opsesija PSG-a i njegova vlasnika Nassera Al-Khelaifija o osvajanju Lige prvaka, u čijoj je grupnoj fazi Di Marija rušio baš Real, te bi upravo on uz Mbappéa (a ne Neymar) mogao biti prevaga na putu do tog cilja.

Jednom mu je to uspjelo s Realom. I bila je to povijesna deseta Liga prvaka španjolskog kluba, čekana 12 godina. Ovog puta klub iz Pariza, koji postoji 49 godina, kreće u novi pokušaj da se domogne europskog trona, a možda i najpodcjenjeniji dragulj svjetskog nogometa konačni odgovor krije u svojim nogama. 

Točnije, u svom uličnom nogometu iz Rosarija. 
 

 

Pročitajte više