Tottenham izgubio i od Evertona, 40 milijuna funti bačeno u vjetar?

TO JE pitanje koje će Nizozemcu Martinu Jolu, menadžeru Tottenhama postavljati svi, od navijača do upravnog odbora momčadi iz sjevernog Londona. Drugi poraz u samo četiri dana na otvaranju sezone razbio je iluzije o visokim ambicijama Tottenhama u ovoj sezoni.

Istini za volju, Jol nije mogao računati na nekolicinu ozljeđenih igrača, prije svega iz obrane (King,Dawson,Bale), ali najveći dio novca potrošio je na konstrukciju napada. Najviše se oslanjao na Darrena Beanta, Berbatova i Robbieja Keanea (Defoe je počeo na klupi?), ali glavnu ulogu u porazu igrala je loša obrana na čelu sa reprezentativnim vratarom Robinsonom.

No to nikako ne znači da je Tottenham pobijedio sam sebe. Johnson, Arteta i Osman igrali su taktički i tehnički sjajno, maksimalno iskoristivši slabosti domaćih. Zanimljivo je da su sva četiri pogotka postigli obrambeni igrači.

Lošom igrom reprezentativci skinuli osmijeh s lica McClarenu

Mikel Arteta je u 3. minuti s desne strane gađao u sredinu peterca domaćih, Robinson je "lutao" od stative do stative, a Lescott je iskoristio tu neodlučnost i glavom zakucao loptu u mrežu za 0:1. Vrlo sličan scenarij vidjeli smo za izjednačenje. Nakon kornera sa desne strane Gardner je pobjegao Lescottu i glavom strpao loptu iza leđa vratara Evertona Howarda.

Pred kraj poluvremena (37. minuta) ponovo je lopta dugo putovala sa desne strane i opet je Robinson bio neodlučan, ovaj put ometen i od svog beka Chimbonda. Sve je to iskoristio Osman i kao iz topa s ruba peterca ispalio projektil pod gredu. Već u 45. minuti imali smo i konačan rezultat, kada je loptu nakon slobodnog udarca Alana Stubbsa, Zokora skrenuo i "prevario" Robinsona.

U nastavku Jol je u vatru gurnuo Defoea, ali osim vratnice koju je pogodio Berbatov, Tottenham nije imao čime zaprijetiti Evertonu. Naprotiv, Johnson je u dva navrata imao priliku da poraz Tottenhama učini još bolnijim, ali je oba puta Robinson sjajno obranio... Malo prekasno za povratak domaćih u meč. Engleski izbornik Steve McClaren je bio na tribinama bez onog uobičajenog osmijeha. Nije ni čudo, nakon onoga što je vidio kada su u pitanju engleski reprezentativci, s izuzetkom Johnsona.

M.J.
Foto:AFP

Pročitajte više