KRAJ HNL-a

U HNL-u se nikada nije igrao ovako dobar nogomet, a jedan je ključni razlog

Foto: Pixsell / G. Stanzl

POMALO nevjerojatno zvučala je statistika prvog poluvremena derbija Dinama i Hajduka (3:1) u zadnjem kolu HNL-a.

Dinamo je imao šest, a Hajduk deset udaraca na gol, ali rijetko viđeni podatak u derbiju bio je da su plavi i bijeli zajedno napravili samo sedam prekršaja. Dva domaćini i pet gosti. Da ste ovaj derbi stavili u neke nogometnije uvjete, na normalan stadion s tribinama bliže travnjaku, bila bi to prava utakmica koje se ne bi posramile ni puno jače europske lige.

Više igre, manje prekršaja 

Prije desetak godina, kad su i Dinamo i Hajduk imali po imenima puno jače momčadi, nezamislivo je bilo gledati tako otvoren, organiziran i kvalitetan nogomet kakav su prikazali Dinamo i Hajduk. Iako igrački i u svakom smislu lošiji taman za ta dva gola, Splićani su na Maksimir došli igrati nogomet, napasti i, ako treba, časno pasti. Na kraju su, kao toliko puta ove sezone, platili vlastite pogreške koje momčad poput Dinama kažnjava pod normalno, ali su pokušavali igrati.

Najbolje je to vidio Dominik Livaković koji je nakon utakmice rekao da je sad puno teže igrati protiv Hajduka nego prije. Hajduk jest izgubio 3:1, ali je u nekoliko navrata, a osobito u završnici utakmice, pokazao da ga je Siniša Oreščanin maknuo s mrtve točke i počeo graditi sustav igre. Za to će mu trebati dosta vremena, puno truda i puno boljih igrača od, recimo, Fomitschowa ili Borje Lopeza. Ako Oreščanina u Hajduku puste da radi u miru, klub bi mogao imati trenera za puno više od jedne polusezone.

Dinamo ga ima odavno. Nenad Bjelica je pokazao da je trener europske kvalitete koji je od Dinama u par mjeseci napravio jednu solidnu europsku momčad. Pokazao je da je vrstan taktičar i odličan motivator, što se najbolje vidjelo nakon teškog poraza od Rijeke. Dogodila se loša izvedba koja je normalna u sportu, ali je Bjelica našao način kako da motivira svoje igrače u utakmici koja im rezultatski baš ništa nije značila.

HNL je novo natjecanje otkad se igra na normalnim terenima 

Dinamo se nije želio oprostiti od svojih navijača nekim remijem i slabijom partijom. Nisu to oni zaslužili ove sezone u kojoj su se polako, ali sigurno počeli vraćati na tribine. Dinamo je odigrao otvoreno, napadački, baš onako kako ga navijači žele gledati u derbijima protiv Hajduka. Bilo je odličnih akcija, dobrih udaraca i svega onoga zbog čega bi netko došao na ovako oduran i nekomforan Maksimir. Zamislite samo da se ova utakmica igrala na nekom novom Maksimiru...

Kvaliteta je u HNL-u već dvije, tri sezone najmanji problem. U Hrvatskoj se nakon postavljanja novih terena koje je osigurala UEFA počeo igrati solidan, a na trenutke i odličan nogomet. Igra se bitno ubrzala, povećao se broj dodavanja, smanjio se broj faulova i prekida igre. Bilo je utakmica koje smo gledali s velikim guštom i tu ne mislimo samo na derbije. Utakmice u kojima je igrala Gorica u pravilu su bile uzbudljive, često i dramatične. Osijek je igrao jako dobar nogomet, osobito u prvom dijelu sezone, a Bišćanova Rijeka podignula se u drugom dijelu prvenstva. 

Mladi treneri ostaju u HNL-u 

Tko vodi sve te momčadi? Mladi i perspektivni trener. Malo koja liga se može pohvaliti s toliko mladih trenera kao HNL. Bjelica, Bišćan, Oreščanin, Tomić, Skender… Nitko nije stariji od 50 godina, a najstariji u ligi je Tomislav Ivković s 58 godina.

Sljedeća sezona mogla bi biti vrlo zanimljiva. Dinamo će vjerojatno opet biti prejak, ali budući da prve dvije momčadi idu u Ligu prvaka u sezoni 2020./2021., borba za to mjesto bit će izrazito dramatična. Puno više će se znati nakon ljetnog prijelaznog roka. Dinamo će ostati bez Olma, ali će se sigurno još pojačati. Rijeka će s jednim ili dva pojačanja te s Bišćanom na klupi biti bolja nego ove sezone, a vidjet ćemo kako će Hajduk proći kroz ljeto i europske kvalifikacije. Tu su i Osijek i Gorica, koja ima možda i najbolje razrađeni sustav rada od svih klubova koji se ne zovu Dinamo.

Doći će i VAR pa će se valjda sve manje pričati o suđenju koje je, uz odnos HNS-a prema vlastitoj ligi, najveći problem hrvatskog nogometa. Nije slučajno da hrvatski suci ne sude europske utakmice, ali ne može se reći da su nekoga “gurali”. Nivo suđenja je loš, a pritisak sa sudaca trebao bi skinuti VAR koji ćemo gledati u proljetnom dijelu sljedeće sezone.

Prava je šteta da se toliko energije u hrvatskom nogometu gubi na stvari koje s njim nemaju previše veze jer se na novim terenima igra nogomet koji nije loš. Dapače. Kamo sreće kad bi i HNS vlastitu ligu doživljavao kao prioritet, a ne kao sporednu stvar koju koristi samo kao poligon za interese koji veze s nogometom nemaju.

Pročitajte više