Video - Gostima pobjede u četvrtfinalu Eurolige: Tomić i Barać skromni u porazima Reala i Caje

DRUGA je runda četvrtfinalne serije košarkaške Eurolige završila svim četirima pobjedama gostiju. Posljednji je do nje, u srazu dvaju posljednjih europskih prvaka, došao Panathinaikos.

Sastav Željka Obradovića, europski prvak iz 2009., slavio je u Blaugrani kod Barcelone, branitelja lanjskog naslova, 75:71. Serija je sada, uoči dviju utakmica u Ateni, izjednačena na 1:1, a Grci samo mogu žaliti što se kući ne vraćaju s punim plijenom, s obzirom na to da su u prvoj utakmici izgubili 83:82.

Polaganjem Kostasa Tsartarisa tri minute prije kraja gosti su otišli na 72:64 nakon što su u vodstvu proveli čitavu posljednju četvrtinu utakmice. Ipak, Barcelona je odličnom igrom u samoj završnici došla na 82:80 i Juan Carlos Navarro bio je na crti slobodnih bacanja za izjednačenje. Drugo je bacanje promašio i 12 sekundi prije kraja domaći su napravili prekršaj nad Dimitrisom Diamantidisom. Vođa gostujućeg sastava pogodio je također samo prvo bacanje, da bi Jaka Lakovič u protuudaru promašio tricu za pobjedu s preko osam metara udaljenosti, na koju se digao sedam sekundi prije kraja. Zakucavanjem je u kontranapadu Mike Batiste zaključio pobjedu gostiju.

Navarro je bio najraspoloženiji igrač domaće momčadi s 19 koševa, dok je goste do pobjede vodio tercet Diamantidis (17 koševa, 5 asistencija, 6 izgubljenih lopti), Sato (18 koševa, 4 skoka) i Batiste (14 koševa, 4 skoka).

Maccabi izjednačio pobjedom kod Caje

Posebice je dramatično bilo u Vitoriji. Košem Jeremyja Parga s istekom vremena kod 81:81 rezultata Maccabi je pobijedio Caju Laboral 83:81 izjednačivši seriju na 1:1 prije dviju utakmica koje se, u seriji na tri dobivene, igraju u Tel Avivu. Prije no što je pogodio odlučujući koš za dva poena s desne strane, svoj 13. na utakmici, tamnoputi je razigravač gostiju uhvatio svoj osmi obrambeni skok. Učinku je dodao i četiri asistencije.

Napadački su učinkovitiji od njega bili Sofoklis Schortsanitis s 22 i David Blu s 18 koševa. Tamnoputi je centar izmučio domaće košarkaše pod obručima šutom 10-15, dok je Blu dvice gađao 3-3, a trice 4-8.

Hrvatski reprezentativac Stanko Barać za 13 minuta na parketu ubacio je šest koševa uz dva skoka za domaće. Podjednako su u momčadi Duška Ivanovića, koja je vodila velikim dijelom utakmice, pa i 81:77 minutu prije kraja, napadački učinkoviti bili Fernando San Emeterio (17 koševa, 8 skokova), Esteban Batista (17k, 6s, 6il) i Mirza Teletović (16k, 8s). Odlično je reprezentativac Bosne i Hercegovine šutirao iz igre (3-5 dvice, 3-5 trice), a zabio je četiri koša u seriji od 77:77 do 81:77 za domaće.

Valencia slavila u Madridu, Tomić zabio šest koševa

Već u prvoj utakmici Valencia je kod Reala dokazala da može igrati ravnopravno (pobjeda Reala 71:65). Dva dana kasnije sastav Svetislava Pešića pobijedio je u Madridu 81:75 preokrenuvši tijek utakmice u drugom poluvremenu. Štoviše, gosti su trijumfirali zahvaljujući igri u posljednjoj minuti utakmice, u koju su domaći polaganjem Nikole Mirotića ušli s prednošću 74:73. Omar Cook potom je pogodio tricu za preokret i još jedno slobodno bacanje za 77:74, da bi iz slobodnih bacanja pobjedu gostiju potvrdio Rafa Martinez.

Omar Cook završio je na učinku 20 koševa i šest asistencija, dok je Duško Savanović dodao double-double učinak (12 koševa, 10 skokova).

Sergio Llul zabio je 18 koševa uz pet asistencija za domaći sastav, dok je hrvatski reprezentativac Ante Tomić za 19 minuta na parketu ubacio šest koševa (šut za dva poena 2-7) uz šest skokova.

Nakon što su katastrofalno odigrali prvu utakmicu u Pireju izgubivši od domaćeg Olympiacosa 89:41, košarkaši Montepaschija iz Siene u drugom su srazu iznenadili Atenjane pobijedivši s uvjerljivih 82:65. Malik Hairston predvodio je goste s učinkom od 19 koševa (8-11 šut iz igre), 11 skokova, dvije asistencije, dvije osvojene i niti jednom izgubljenom loptom. U domaćem je sastavu najbolji bio Mavrokefalides sa 16 koševa i sedam skokova.

Euroliga, 2. utakmice četvrtfinalne serije:

Caja Laboral – Maccabi 81:83, serija izjednačena na 1-1

Real Madrid – Valencia 75:81, 1-1

Olympiacos – Montepaschi 65:82, 1-1

Barcelona – Panathinaikos 71:75, 1-1

Pročitajte više