SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Vodi Hrvatsku na SP-u, a godinama su ga ignorirali. Nisu imali ni njegov broj

Foto: HRS

HRVATSKA je u 3. kolu skupine B Svjetskog prvenstva pobijedila Makedoniju 31:22 i tako osvojila dva važna boda koje će najvjerojatnije prenijeti u drugi krug.

Domagoj Duvnjak odigrao je veliku utakmicu sa šest golova i čak osam asistencija, a briljirao je i Marin Šego. Iako je na prvi pogled upisao "samo" 12 obrana, Šego je u prvom poluvremenu izludio Makedonce i najzaslužniji je što je Hrvatska otišla na odmor sa šest golova razlike, prednost koju Makedonija više nije mogla nadoknaditi.

Iako ima već 33 godine, Marin Šego devet godina nije bio u hrvatskoj reprezentaciji. Zadnji koji ga je pozvao u momčad bio je upravo Lino Červar, koji ga je vodio na EP-u u Austriju gdje je Hrvatska osvojila srebrnu medalju što joj je bilo zadnje finale na velikim natjecanjima. Kako se Hrvatska gubila na turnirima tako je i Šego polako padao u zaborav, iako je odlično igrao u klubovima.

Nakon što je četiri godine bio u Zagrebu, Šego je 2012. godine prešao u poljsku Wislu gdje je bio do 2014. godine. Trebao je nakon tri godine ići na Svjetsko prvenstvo 2013. godine u Španjolsku i bio je na širem popisu Slavka Goluže. No, kad su se određivali putnici na turnir, umjesto Šege uskočio je mladi Filip Ivić.

Goluža odluku promijenio večer prije objave popisa

"Meni je reprezentacija svetinja i čast mi je igrati za Hrvatsku. Golužina odluka me iznenadila, ali ovo mi nije prvo takvo iskustvo s njim. I prije mi je znao nešto obećati, a sutra napraviti potpuno drukčije. Tako je bilo i ovaj put, odluku je promijenio zadnji dan. Nekad je čovjekova riječ bilo pitanje časti. No, ja sam samo igrač i odluku poštujem. Hoću li se s njom pomiriti, to je drugo pitanje", govorio je tada razočarani Šego.

Goluža ga ni sljedećih godina nije zvao u reprezentaciju, a ništa se nije promijenilo ni dolaskom Željka Babića. Čak ni nakon što je Šego 2016. godine osvojio Ligu prvaka s Kielceom, a u finalu obranio ključni udarac, nije bio u planovima izbornika iako ga se smatralo jednim od najboljih europskih golmana.

"Nemam komentara na reprezentaciju", kratko je rekao nakon što se nije našao ni na popisu za SP 2017. godine, a u rujnu te godine je u dresu Pick Szegeda uništio Zagreb u Areni, nekoliko mjeseci prije Europskog prvenstva koje se 2018. godine igralo u Hrvatskoj. 

Nitko iz Saveza nije ga zvao ni uoči tog turnira.

"Nije, nije... Nemaju moj broj, valjda im se izbrisao. Smeta li mi? Smetalo mi je prije, sad više ne", rekao je Šego koji se ipak našao na Červarovom popisu za kvalifikacije za SP koje su se igrale prošlog ljeta.

Neki igrači se na njegovom mjestu ne bi odazvali pozivu, ali dečko iz Međugorja nije razmišljao ni trenutka.

"To je vrijeme koje sam ostavio iza sebe i sretan sam i ponosan što sam opet dio reprezentacije. Nikad nisam bio željniji i smatram da mogu puno dati ovoj momčadi. Meni je uvijek čast igrati za Hrvatsku", rekao je Šego.

U kvalifikacijama je bio odličan, a na ovom Svjetskom prvenstvu pokazuje se kao jedan od ključnih Červarovih igrača. U prva dva kola upisao je 21 obranu, a s 12 protiv Makedonije je stigao do ukupno 33. Drugi je najuspješniji golman prvenstva (38 posto obrana) kad se uzmu u obzir golmani prema kojima je išlo najmanje 70 udaraca. Bolji od Šege je samo nevjerojatni Nijemac Andreas Wolff koji ima 41 posto obrana.

Pročitajte više