WIMBLEDON VIŠE NEĆE BITI ISTI All England Club planira golemo proširenje

Foto: Getty Images/Guliver Image

PREDSJEDNIK Wimbledon Parka Jerry Gaskin poslao je pismo namjere obližnjem Wimbledon Golf Park Clubu (WGPC) o kupnji cijelog njihovog terena površine 73 hektara.

Dio je to velikog plana Wimbledona da se do 2022. godine ozbiljno proširi kako bi mogao ugostiti više od 40.000 gledatelja koji se svakog dana okupljaju na terenima legendarnog turnira. Gaskin je golf klubu, čiji su članovi mahom ljudi iz engleskog javnog života, ponudio 50 milijuna funti, odnosno oko 100.000 funti po članu za kupnju terena.

Wimbledon je na isti način golf centar pokušao otkupiti i prije četiri godine, ali je WGPC ponudu odbio, no ovu dvostruko veću navodno ozbiljno razmatraju. Wimbledon je jedini Grand Slam na kojem se kvalifikacije ne igraju na terenima turnira nego u četiri milje udaljenom Roehamptonu.

Razlog je jednostavan. Trava koja se brižno čuva i priprema svake godine djelomično bi bila uništena u kvalifikacijama na glavnim terenima pa se one igraju u puno manje glamuroznom Roehamptonu. Pristane li golf klub na prodaju svojih terena, Wimbledon bi izgradio 30-ak dodatnih terena koji bi se koristili za kvalifikacije i treninge, a izgradio bi se i golem centar za posjetitelje sa svim dodatnim sadržajima kako bi navijačima u All England Clubu bilo što ugodnije.

WGPC ima koncesiju na postojeće terene do 2041. godine, kad će oni biti ponuđeni zainteresiranim kupcima na javnoj dražbi, no Wimbledon zemlju želi otkupiti puno prije isteka tog roka. WGPC trenutačno broji oko 750 članova od kojih je 500-tinjak u klubu dugi niz godina, odnosno imaju pravo glasati o prodaji. Za prihvaćanje ponude Wimbledon Parka potrebno je 75 posto glasova.

Wimbledon je godinama pokušavao zadržati stoljetnu tradiciju All England Cluba, ali prvi put je pokleknuo 2009. godine kad je na centralni teren instaliran pokretni krov. Razmatra se natkrivanje još jednog terena, a proširenje cijelog parka bilo bi dosad najveća promjena. No ona je nužna budući da ostali Grand Slamovi napreduju iz godine u godinu.

Pročitajte više