hnl europa

Zbogom snovima o dva kluba u Ligi prvaka. Krivci su Hajduk, Osijek i Rijeka

Foto: Gulliver

NEIZBJEŽNO se dogodilo Dinamovim kiksom (1:1) protiv Genka u predzadnjem kolu skupine Europa lige. Klub koji je predugo sam branio glasovito 15. mjesto Hrvatske na UEFA-inoj tablici nacionalnih koeficijenata pred naletima četiri nacije pao je, a s njim je teško pala i Hrvatska.

Dinamo svake godine skuplja bodove za sve. Svi ostali ne uspiju ni preko pretkola najslabijeg kupa 

San o dva hrvatska kluba u Ligi prvaka i pola HNL-a u europskim kupovima trajao je onoliko dugo koliko je Dinamo sam mogao vući sve ostale klubove koji ispadaju rano u pretkolima. To se ove sezone odnosi na Rijeku, Osijek i posebno Hajduk, koji su prerano ispali u pretkolima Konferencijske lige, a upravo su se konkurenti Hrvatske tamo naosvajali bodova i pretekli je na UEFA-inoj tablici. 

Hrvatska se stropoštala za čak četiri mjesta. Pretekli su je Grčka, Turska, Cipar i Danska. Sigurno će u idućem kolu pasti za još jedno mjesto i biti 20. jer Češka zaostaje za minimalnih 0.050 bodova, a nasuprot jednom hrvatskom u Europi ima još čak tri boda. Tu bi trebao završiti veliki pad Hrvatske jer od Norveške na 21. mjestu udaljena je gotovo jedan bod. 

Sve što Dinamo sam osvoji dijeli se na četiri. Tako bilda hrvatski koeficijent

Dinamo je sinoćnjim bodom koeficijent Hrvatske povisio s 25.400 na 25.650 bodova. Skok od 0.250 bodova postignut je tako što je Dinamo ostvario remi vrijedan jedan bod, koji se onda podijelio na broj hrvatskih klubova koji su ove sezone igrali i igraju u eurokupovima i tako se došlo do tih samo četvrtine boda plusa za nacionalni koeficijent.

Hrvatska je tako izgubila 15. mjesto, koje je najveća želja svih liga i klubova srednje europske klase jer im od sezone 2023./2024. donosi Europu za čak pet klubova, i to tako da dva idu u kvalifikacije za Ligu prvaka, jedan u Europa ligu, a dva u Konferencijsku ligu.

Dogodilo se ono što je bilo pitanje vremena

Međutim, ulaskom u drugu polovicu jesenskog dijela europske sezone, točnije grupne faze kontinentalnih kupova, bilo je jasno da Dinamo ne može sam zadržati 15. mjesto Hrvatske s minimalnom prednošću i pod naletima po dva grčka i ciparska ili čak tri češka i turska kluba. Tako da je pad Hrvatske ispod crte i s toliko željenog 15. mjesta u Europi samo pitanje dana.

Hrvatska i HNL se od europske elite spustile u ligu s Walesom

Sada se to dogodilo, a hrvatski klupski nogomet i HNL spušteni su ili vraćeni u okvire koji su u kontinentalnom pogledu jako široki. Na UEFA-inoj tablici nacionalnih koeficijenata protežu se od 16. mjesta, na kojem je trenutno Češka, pa sve do 50., koje drži Wales. 

Lige iz svih tih država dobivaju po četiri mjesta u eurokupovima, ali tako da im prvak ide u prvo pretkolo Lige prvaka, a tri preostala kluba u razne faze trećerazredne Konferencijske lige. Hrvatskog prvaka, dakle, ubuduće čeka najteži i najdulji put do skupine LP-a, viceprvak HNL-a neće ići u Europa ligu, nego, kao i još dva kluba, u najslabiji eurokup. 

Dinamo ove sezone može još pomoći svim hrvatskim klubovima, ali postoje dvije kvake

Dinamo i dalje može nastaviti sam raditi za sve hrvatske klubove u Europi. Ako skupinu Europa lige završi na drugom mjestu, nacionalni koeficijent će povećati za dva boda. Međutim, tako će dobiti i daleko težeg protivnika u doigravanju za nokaut-fazu Europa lige. 

Otežavajuća okolnost je što se, bez obzira na to ode li Dinamo u proljetni baraž za EL ili Konferencijsku ligu, utakmice te faze ne boduju za koeficijent. 

Pročitajte više