LA LIGA

"Zidane luta i radi nevjerojatne pogreške. Je li ovo njegov kraj u Realu?"

Foto: Guliver Image/ Getty Images

ZINEDINE ZIDANE vratio se na klupu Real Madrida 11. ožujka kao rješenje za katastrofalnu prošlu sezonu Kraljevskog kluba.

Međutim, "pozitivna energija koju je donio u klub nakon što je izveo državni udar ubrzo je splasnula", piše španjolski AS koji navodi da je Zidane počeo nizati loše rezultate, donositi kontroverzne tehničke i taktičke odluke te općenito dovodi u pitanje njegove sposobnosti.

Zidane zbog toga više nam neograničeni kredit kao trener najvećeg kluba na svijetu, a pomalo se ruši i naklonost navijača Reala prema francuskom stručnjaku.

Više bodova je izgubio nego osvojio

Zidane je prvu utakmicu svog drugog mandata na klupi Reala vodio 16. ožujka protiv Celte. Od tada je nanizao šest pobjeda, četiri remija i četiri poraza. To znači da je izgubio više bodova (20) nego što ih je osvojio (18). Početak ove sezone ništa nije promijenio u odnosu na prošlu, a u prve tri utakmice osvojio je samo pet od devet mogućih bodova.

Pustio je talentirane mlade igrače koji sada pokazuju što znaju, ali u drugim klubovima

Real je ovo ljeto pustio igrače poput Marcosa Llorentea, Reguilón, Ceballosa što je izazvalo veliku zabrinutost među navijačima. Mladi lijevi bek jedan je od najboljih u Sevilli, dok je Dani Ceballos pokazao zavidan talent u dresu Arsenala, prometnuvši se u jedno od njihovih najboljih pojačanja ovoga ljeta.

Prvo je odbio kupovinu vrhunskog golmana zbog Keylora Navasa, a potom ga je izdao

Iskusni vratar iz Kostarike u zadnje tri godine bio je jedan od omiljenih kod navijača, voljeli su ga i u svlačionici. Međutim, Zidane mu je potpuno zatvorio vrata uvjeravajući da je njegov prvi izbor Thibaut Courtois. Navas je tako otišao u PSG  kad je shvatio da za njega na Santiago Bernabeuu više nema mjesta. Zanimljivo, Zidane je uložio veto na dolazak Kepe Arrizabalage u siječnju 2018. godine jer je potpuno vjerovao u Keylora. Godinu dana kasnije stao je na stranu Courtoisa, zbog čega je Navas bio primoran napustiti klub.

Težak 7:3 poraz od gradskog rivala Atletica ostavio veće posljedice od očekivanih

Poraz koji je Real pretrpio od Atletica u New Jerseyju u sklopu priprema za novu sezonu još ostavlja posljedice. Iako je trener Reala pokušao umanjiti značaj tog posrtaja navodeći da se radi samo o predsezonskoj prijateljskoj utakmici, Realova vrhuška zajedno s momčadi bijesni su na Zidanea zbog toga. Navodno je došlo i do neslaganja i teških riječi između čelnih ljudi u klubu i trenera, a neposredno nakon katastrofe protiv gradskog rivala Perez je dopustio Jamesu Rodriguezu da ostane u klubu, što je bilo protiv Zizouove volje. Tako je treneru jasno dao do znanja da je klub veći od njega.

Ne vjeruje brazilskom čudu od djeteta koje je bilo najsvjetlija točka prošle sezone u Realu

Vinicius Junior bio je jedna od rijetkih svijetlih točaka u drugom dijelu katastrofalne prošle sezone. I navijač i klub vide ga kao jednog od budućih nositelja Realove igre, ali Zidane u njega nema previše povjerenja. Miješajući karte u novoj sezoni priliku su prije mladog Brazilca dobili James i Bale, dvojac kojih se Francuz htio riješiti.

Taktička lutanja i kredit više nije neograničen te se ubrzano troši

Zidane je u utakmicama protiv Celte, Valladolida i Villarreala vodio momčad u tri različite taktičke postave. Mislio je više na protivnika nego na igru vlastite momčadi. Na otvaranju sezone krenuo je s 4-3-3 formacijom gdje je Balea pri kraju utakmice zamijenio s Viniciusom. Drugo kolo je zadržao formacijski raspored igrača, ali je ukazao povjerenje Jamesu kao trećem veznom igraču, dok je Isco krenuo više kao istureni napadač, pozicioniran na lijevoj strani terena. Posljednju utakmicu Zidane je krenuo u 4-4-2 rasporedu protiv Villarreala s Baleom i Lucasom Vazquezom na krilima i dva napadača, Jovićem i Benzemom. Stalne promjene, varijacije i rotacije stvaraju konfuziju među igračima, potiče sumnju u Zidanea, a njegov kredit postaje ograničen i ubrzano se troši.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više