BAYERN

Nevjerojatna Bayernova sezona: Kup, dva prvenstva i dva najbolja strijelca

Foto: Getty Images/Guliver Image

BAYERN je sinoć u finalu njemačkog kupa pobijedio Bayer Leverkusen 4:2 i tako drugu sezonu zaredom osvojio dvostruku njemačku krunu.

No, Bayern je ove sezone njemačkim nogometom dominirao kao rijetko koja momčad u bilo kojoj zemlji u novijoj povijesti. Par sati prije nego što je prva momčad slavila u kupu Bayernovi amateri, odnosno Bayern II, osvojili su naslov u 3. ligi, najnižem razredu njemačkog profesionalnog nogometa.

Bayernove rezerve, od kojih su neke igrale i za prvu momčad, završile su najluđu europsku ligu s bodom više od Wurzburg Kickersa, a u jučerašnjem zadnjem kolu čak pet momčadi se borilo za plasman u 2. Bundesligu.

Ne mogu u viši rang

Bayern je igrao bez ikakvog pritiska jer prema pravilima njemačkog nogometa druge momčadi prvoligaških klubova ne mogu igrati iznad 3. lige pa se crta na tablici pomaknula do četvrtog mjesta. Tako su izravni plasman u 2. ligu izborili Wurzburg i Eintracht Braunschweig, a Ingolstadt će u dodatne kvalifikacije protiv Nürnberga.

Iako su se do 2005. zvali FC Bayern Amateure, ova Bayernova momčad nema veze s amaterima budući da su neki igrači, poput Kwasija Okyerea Wriedta, imali plaću od dva milijuna eura po sezoni, a rijetko tko zarađuje manje od 200.000 eura.

Uspjeh iz Bundeslige Bayern je preslikao i u 3. ligu. Osim naslova prvaka, Bayern II je imao i najboljeg strijelca, a to je upravo Wriedt koji je u 38 kola zabio čak 24 gola i uvjerljivo zaradio titulu najboljeg strijelca lige.

Wriedt je bio u Bayernu od 2017. godine, ali se kraj živih Roberta Lewandowskog i Thomasa Müllera nikako nije mogao dočepati prve momčadi, iako je upisao tri nastupa. Od sljedeće sezone nosit će dres nizozemskog Willema II koji ga je doveo kao slobodnog igrača.

Bayernova druga momčad zabila je čak 76 golova, a jučerašnji poraz u zadnjem kolu od Kaiserslauterna bio joj je prvi u 13 utakmica.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više