Znate li koliko je Livaković obranio penala u zadnje dvije i pol godine?

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA reprezentacija pobijedila je jučer Japan u osmini finala Svjetskog prvenstva 3:1 na penale nakon što je poslije 120 minuta bilo 1:1. Japanci su poveli u 44. minuti golom Maede, a Hrvatsku je u igru vratio Ivan Perišić prekrasnim golom glavom u 55. minuti.

Japanci nisu imali nikakve šanse prilikom izvođenja penala. Nisu baš najbolje ni pucali, ali Dominik Livaković je bio fantastičan. Obranio je prva dva penala Minaminu i Mitomi, a kasnije i Yoshidi, čime je poništio promašaj Livaje i Mario Pašalić odveo je Hrvatsku na noge Brazilu s kojim će igrati u petak od 16 sati.

Livaković na 35 posto uspješnosti

Livakoviću je to bio ukupno 11. obranjeni penal od lipnja 2020. godine. Dinamovom golmanu su u dresu Dinama i hrvatske reprezentacije u tom periodu iz igre protivnički igrači penale pucali 17 puta, a Livaković ih je obranio čak šest, što je 35 posto uspješnosti. No tu ne ulaze penali u raspucavanju, u kojima se Livaković u tom razdoblju našao triput.

U kolovozu 2020. godine Dinamo je u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka igrao protiv Cluja. Igrala se jedna utakmica, a nakon 120 minuta bilo je 2:2 uz velike zasluge Livakovića koji je u 52. minuti obranio penal Deacu. Penali su kod raspucavanja otišli u sedmu seriju, u kojoj je Boli promašio cijeli gol, a ranije je Livaković obranio Golofci.

U srpnju ove godine Dinamo i Hajduk igrali su Superkup. Nakon 120 minuta bilo je 0:0 i Dinamo je pobijedio 4:1 na penale. Splićani su od tri penala promašili dva - Mlakar čitav gol, a Livaković je obranio Vukoviću.

Od 14 penala u raspucavanju obranio je pet

Konačno, svoje umijeće skidanja penala Livaković je još jednom pokazao jučer protiv Japana. Prvi penal Minamina bio je očajan i Livaković ga je lako skinuo, ali udarce Mitome i Yoshide je baš pročitao i majstorski ih obranio.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ČUDESNE OBRANE LIVAKOVIĆA PROTIV JAPANA

U ova tri spomenuta slučaja protiv Livakovića su protivnički igrači pucali ukupno 14 penala, a Dinamov golman obranio ih je čak pet, odnosno također 35 posto. S tih pet obranjenih penala i šest koje je u posljednje dvije i pol godine obranio iz igre, Livaković je ukupno obranio 11 od 31 penala s kojima se suočio.

Pročitajte više