Čačić o Ininom izlasku iz Sirije: Neki genije mi treba izračunati koliko će izgubiti proračun

POTPREDSJEDNIK Vlade Radimir Čačić kazao je da će odlazak Ine iz Sirije hrvatsku naftnu kompaniju oštetiti za stotine milijuna kuna, a manjkovi će se mjeriti i u državnom proračunu.

Čačić je pojasnio kako su odluku o povlačenju iz Sirije morali donijeti zbog Europske unije, ali i zbog same Ine. "Obzirom na našu političku poziciju u kojoj jesmo, sa tri ratifikacije koje su iza nas i jasno definiranim smjerom i dinamikom ulaska u EU, mi moramo poštivati ove standarde", objasnio je Čačić.

Ina iz Sirije izlazi 1. srpnja

Objasnio je da je zbog političke situacije u Siriji ta odluka nužno morala biti donesena i za Inu. "Oni da bi mogli održati pravno utemeljen zahtjev za nastavkom radova po koncesijskom ugovoru, moraju imati i ovu službenu formu, koju EU od nas traži. Oni ne mogu djelovati bez pravnog okvira Hrvatske države", rekao je Čačić.

Ina u Siriji prestaje raditi od 1. srpnja. Čačić pojašnjava da budući da je prihod iz Sirije njihova jedina dobit, štete će se mjeriti u stotinama milijuna eura. Potpredsjednik Vlade je kazao kako nitko ne mora računati kolika će šteta to biti za proračun.


"Njihova dobit je dvije milijarde kuna, a sva dobit je iz Sirije. Pola je naše, a vi si računajte sami. Sada mi treba neki genije za to", zaključio je Čačić.

Ina će poštovati odluku Vlade

INA je potvrdila da će poštovati odluku Vlade. "INA će istu Odluku u potpunosti poštovati, te će nakon izvršene analize donesene Odluke, poduzeti sve potrebne korake u cilju usklađivanja svojih poslovnih aktivnosti u toj zemlji.

Kompanija već duže vrijeme na dnevnoj bazi motri razvoj situacije u Siriji. Kao što smo već ranije obavještavali javnost, većina zaposlenika povučena je iz te zemlje, dok smo s preostalim manjim brojem djelatnika, čija sigurnost nije ugrožena, u stalnom kontaktu.

Nakon provedene analize, INA će izvijestiti javnost o koracima koje namjeravamo poduzeti, s ciljem pridržavanja Odluke Vlade RH te zaštite poslovnih interesa kompanije i njenih zaposlenika", stoji u priopćenju Ine.

Pročitajte više