Čović uvjeren: Hrvati će imati legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH

Foto: sudbihgov.ba

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u četvrtak uvjerenost da će Hrvati na predstojećim općim izborima izabrati svoga člana BiH Predsjedništva nakon što je proteklih osam godina tu dužnost obnašao Željko Komšić koji je izabran većinskim glasovima bošnjačkih birača.

"Sasvim sam siguran da će hrvatski narod ovog puta imati svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH i da će hrvatskog člana predsjedništva ovog puta sigurno izabrati hrvatski narod", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Odbacio je pri tome mogućnost da se ponovno kandidira za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva o čemu nagađa dio medija u BiH. Čovića je s mjesta hrvatskog člana BiH Predsjedništva 2005. uklonio tadašnji visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown jer je protiv njega bila podignuta optužnica za korupciju, te mu je bilo zabranjeno djelovanje u izvršnoj vlasti. Odlukom Vrhovnoga suda BiH prošle godine Čović je oslobođen optužbi za zloporabe, te mu je aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko ukinuo suspenziju za sudjelovanje u izvršnoj vlasti što je potaknulo nagađanja da bi se ponovno mogao kandidirati za člana BiH Predsjedništva.

Upitan legitimitet

U posljednja dva mandata za hrvatskog člana BiH Predsjedništva je iz redova SDP-a BiH izabran Željko Komšić, a hrvatske stranke mu spočitavaju da su za njega glasovali uglavnom bošnjački birači.

Sam legitimitet predstojećih izbora u BiH 2014. doveden je u pitanje jer još nije provedena presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom se traži da se omogući i predstavnicima manjina da se kandidiraju i budu birani na najviše pozicije u vlasti.

Pročitajte više