Dodik: Mi ne volimo nikakvu Bosnu, samo RS! BiH nam je samo usputna stanica na kojoj smo morali stati.

"JA SAM Srbin. I to jedan ozbiljan Srbin. Osobno, najveća mi je uvreda kad dođem u Beograd pa me pitaju 'šta ima u Bosni'. Naučite se da nema Bosne, ovdje postoji Republika Srpska", kazao je predsjednik RS-a Milorad Dodik u intervjuu za beogradsku Politiku.

"Svim narodima u okruženju dozvoljeno je da se homogeniziraju, samo je, izgleda, Srbima zabranjeno. Trebamo razbiti napokon tu granicu, kada se kaže 'bosanski Srbi'. Nismo mi bosanski Srbi!", naglasio je Dodik.

Dodik je pritom komentirao aktualna politička zbivanja u Srbiji i BiH, te je kazao kako želi surađivati s Tadićevom vladom, ali će odnosi biti jako opterećeni i otežani ako u toj vladi bude sjedio Čedomir Jovanović, koji je , podsjetimo, jednom ustvrdio kako je RS genocidna.

Naglasio je kako se slaže s Tomislavom Nikolićem, objasnivši da u Srebrenici nije bilo genocida, već "velikog zločina". isto tako, konstatirao je da je Nikolićeva teza o Vukovaru izvučena iz konteksta.

Dodik je u razgovoru za politiku još jednom istaknuo svoj stav o BiH kao neodrživoj političkoj tvorevini. "Pokušaji da se BiH udalji od Daytona su propali. Ona se raspada po svojim sastavnim dijelovima. Održava se samo zato što postoje stranci sa svojom prijetnjom ili pretpostavkom, da mogu upotrijebiti neku vrstu sile. BiH ima šansu samo sa izvornim principima iz Daytona. Drugi to neće, ni Bošnjaci, ni stranci i to će dovesti do potpune polarizacije i animoziteta u BiH. Mi u suštini ne volimo nikakvu Bosnu, ni ovu koju grade Bošnjaci, ni onu koju grade stranci. Mi ovdje volimo RS. BiH nam je kao neka usputna stanica na kojoj smo morali stati. Jedva čekamo da pobjegnemo odatle", poručio je Dodik.

Pročitajte više