Fitch i S&P u Hrvatskoj, slijedi revizija "smeća" od rejtinga? Grčić: deficit i javni dug još su previsoki!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PREDSTAVNICI dviju kreditnih agencija, Fitch Ratings i Standard & Poor's (S&P) ovaj tjedan u Zagrebu snimaju situaciju. Nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva financija i HNB-a objavit će novu ocjenu hrvatskog kreditnog rejtinga, koji je krajem prošle godine "bačen u smeće".

Smanjenje proračunskih rashoda, reforme zdravstva, mirovinskog sustava i javne uprave. To su hrvatske crne rupe, a u posljednjih pola godine teško da je učinjeno dovoljno kako bi hrvatski kreditni rejting dobio išta bolju ocjenu.

Grčića ne bi čudilo da Agencije odluče da ostajemo u "smeću": Pa vidite, sad smo tu gdje jesmo

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić prvo ponavlja svoju frazu o optimizmu, a ovaj put nadopunjava je nekim novim podacima.

"Mene veseli najnoviji podatak da je na početku ove godine iznos izravnih stranih ulaganja porastao, da je iznosio čak 460 milijuna eura. U istom razdoblju lani bilo je to svega 80 milijuna eura. Znači, ipak se nešto kreće. Tu je i podatak iz svibnja da je konačno rasla potrošnja, a treća komponenta je turizam gdje također imamo pozitivne trendove", nabrojio je Grčić Media servisu, iako se ograđuje i kaže da treba biti objektivan jer stanje u javnim financijama nije dobro, a situacija u našem okruženju izvoznike dovodi u nepovoljan položaj.

Stoga Grčića ne bi čudilo da Agencije odluče da ostajemo u "smeću". "Pa vidite, sad smo tu gdje jesmo. Ja ponavljam deficit je još uvijek visok, javni dug je blizu 60 posto i sve svoje snage morat ćemo, uz osiguravanje uvjeta za rast, okrenuti smanjenju deficita", kaže Grčić i ponavlja da neće biti lako i da su zatekli teško stanje u državi kada su preuzeli vlast.

Ima li i dalje bar malo optimizma?

Zanimljivo, kada su nam rejting bacili u smeće, slabašnu naznaku optimizma dali su iz S&P-a objasnivši da je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju pa zbog svoje relativno raznolike ekonomije može očekivati pozitivan učinak europskih kohezijskih fondova i pojačanog priljeva inozemnih investicija. Tog pojačanog priljeva i pozitivnih učinaka zasada baš i nema, a ostaje vidjeti hoće li se trendovi preokrenuti i hoće li kraj godine donijeti barem naznaku naznake nekog novog optimizma.

"Smanjujemo svoj dugoročni i kratkoročni kreditni rejting iz 'BBB-/A-3' u 'BB+/B'", obavila je u prosincu prošle godine agencija Standard & Poor's te svrstala Hrvatsku u smeće. Takvoj ocjeni hrvatskog tržišta priključile su se i kreditne agencije Fitch Ratings te Moody's.

Pročitajte više