General Markač proglašen počasnim građaninon Novske

Foto: braniteljski portal

GENERAL pukovnik u mirovini Mladen Markač proglašen je danas počasnim građaninom Novske pošto su vijećnici na sjednici Gradskog vijeća prihvatili prijedlog Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata "RIS" iz Kutine, podružnice Novske.

Povelja počasnoga građanina Novska te Plaketa grada za iznimne zasluge u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne Republike Hrvatske generalu Markaču bit će uručena za Dan branitelja Novske, 28. lipnja ove godine.

Za zasluge u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne Republike Hrvatske počasnim građanima Novske već su proglašeni generali Janko Bobetko i Ante Gotovina.

Inače, nakon kratke i burne rasprave sjednica Gradskog vijeća je na zahtjev vijećnika HDZ-a, HSS-a i HČSP-a prekinuta, a nakon konzultacija s koalicijskim partnerima vijećnici HDZ-a napustili su sjednicu. Odlazak je objašnjen navodnom nelegalnošću 9. sjednice Gradskog vijeća na kojoj je donesena odluka o prodaji pet hektara zemlje budućem investitoru.

Naime, vijećnici toga koalicijskog bloka tvrde kako ta sjednica Gradskog vijeća nije sazvana legalno, zbog čega su zatražili mišljenje Ministarstva uprave. Tvrde i kako je zemlja u poduzetničkoj zoni prodana vlasniku koji je državi dužan četiri milijuna kuna i koji je bio u blokadi 190 dana.

Oporbena koalicija s HDZ-om na čelu traži ponovno sazivanje 9. sjednice u koju bi trebalo uvrstiti točke dnevnoga reda s današnje, 10. sjednice te da se sjednice Gradskoga vijeća vode u skladu s poslovnikom.

No, vijećnici HSLS-a, HSP-a i SDP-a, koji imaju većinu u Gradskome vijeću, odbili su zahtjev HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera te su, nakon što su ovi napustili sjednicu, nastavili rad.

Pročitajte više