I Ustavni sud je lakrdija: Tužba zbog sramotne presude Maćešiću odbijena jer obitelj nije oštećena smrću svog sina?!

Foto: Facebook

USTAVNI sud RH odbio je žalbu koju je obitelj Smiljanić uložila na presudu kontroverznom suvlasniku firme One2Play Dejanu Maćešiću. Zbog prometne nesreće u kojoj je vozeći pijan usmrtio mladog Sinišu Smiljanića Maćešić je, podsjećamo, dobio samo dvije godine zatvora, što je godinu dana manje od zakonskog minimuma propisanog za ovo kazneno djelo.

> Sve o skandaloznoj presudi Dejanu Maćešiću doznajte na Indexu


Nakon što su iscrpili sve ostale mogućnosti, Sinišini roditelji i njegova sestra u potrazi za pravdom obratili su se Ustavnom sudu. Mizernu kaznu koju je Maćešić dobio smatraju skandaloznom. Štoviše, sumnjaju da je Maćešić iskoristio svoj utjecaj kako bi njegovo divljanje u prometu ostalo nekažnjeno.

Hrvatsko pravosuđe im je, međutim, još jednom okrenulo leđa. Ustavni sud utvrdio je kako obitelj Smiljanić na podnesenu ustavnu tužbu uopće nema pravo! Sinišini roditelji i njegova sestra, prema tumačenju ustavnog suda, nisu ti koji imaju pravo tražiti pravdu za svog člana obitelji koji je stradao pod kotačima pijanog i neodgovornog vozača.

Ustavni sud: Sinišina obitelj nije oštećena njegovom smrću

U obrazloženju ovakve odluke Ustavni sud poziva se na članke 62. i 72. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Članak 62. propisuje da ustavnu tužbu može podnijeti svatko "ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti, tijela jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe s javnim ovlastima, kojim je odlučeno o njegovim pravima i obavezama ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela, povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna sloboda zajamčena Ustavom".

U članku 72. pak stoji da će Ustavni sud odbaciti ustavnu tužbu "ako nije nadležan; ako je ustavna tužba nepravodobna, nepotpuna, nerazumljiva ili nedopuštena. Tužba je nedopuštena: ako nije iscrpljen dopušteni pravni put, odnosno ako podnositelj tužbe u prethodnom postupku nije koristio dopušteno pravno sredstvo, osim iznimke predviđene u članku 62. ovoga Ustavnog zakona, ako je tužbu podnijela osoba koja nije ovlaštena za njezino podnošenje, te ako je tužbu podnijela pravna osoba koja ne može biti nositelj ustavnih prava".

Prema tumačenju Ustavnog suda, u ovom slučaju je ustavna tužba morala biti odbačena zato što obitelj Smiljanić nije bila ovlaštena za njeno podnošenje. Laički rečeno, obitelj Siniše Smiljanića, tvrdi Ustavni sud, nije oštećena Sinišinom smrću, niti su njihova prava narušena farsičnim postupkom koji je rezultirao sramotnom presudom za Maćešića.

Odbio ih sudac koji ne bi smio ni sjediti u Ustavnom sudu

Vijećem koje potpisuje ovo redikulozno obrazloženje Ustavnog suda predsjedavao je kontroverzni sudac Ivan Matija. Radi se o provjerenom SDP-ovom kadru, bivšem saborskom zastupniku, i čovjeku koji u Ustavnom sudu uopće ne bi smio sjediti.

Naime, Matija je za ustavnog suca prvi puta postavljen 1999. godine, iako tada nije zadovoljavao zakonom propisane uvjete. Da bi postao sudac Ustavnog suda, Matija je 1999. morao imati 15 godina iskustva u pravnoj struci. S obzirom da je diplomirao 1987. godine, a između 1990. i 1995. kao član SDP-a sjedio u saborskim klupama, elementarna matematika otkriva da u Ustavni sud nikad nije ni smio biti imenovan jer nije mogao prikupiti dovoljno iskustva u pravnoj struci.

Ekspresno brza odbijenica

Ovome trebe dodati da je Ustavni sud o tužbi obitelji Smiljanić odlučio u neuobičajeno kratkom roku. Tužba je podnesena u lipnju prošle godine, kada su pravni savjetnici članove obitelji Smiljanić uvjeravali da se Ustavni sud neće oglasiti barem dvije-tri godine, ukoliko se uopće i oglasi. Ustavni je sud u ovom slučaju i po zakonu imao rok za očitovanje od tri godine.

Odluku o tužbi obitelji Smiljanić sud je, međutim, donio već na sjednici održanoj 16. listopada, dakle nakon manje od četiri mjeseca. Članice Vijeća koje je odlučivalo o tužbi obitelji Smiljanić uz Matiju su bili još i sutkinje Slavica Banić i Duška Šarin. "Nisu vam oni vašu žalbu ni pročitali", mišljenje je koje su Sinišini roditelji dobili od svojih pravnih savjetnika, također iznenađenih činjenicom da je odbijenica Ustavnog suda stigla u ekspresnom roku.

Tužit će državu Europskom sudu za ljudska prava

Obitelj Smiljanić, međutim, poručuje kako od borbe za pravdu nemaju namjeru odustati. Iduća postaja bit će im Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, kojem planiraju tužiti hrvatsku državu, odnosno njene trome i nesposobne institucije. "Žalosno je što moramo tužiti državu, ali nemamo izbora. Krivo je pravosuđe. Da su oni svoj posao obavljali pošteno, do ovoga ne bi došlo", kaže nam Sinišin otac Milenko Smiljanić.

Podsjećamo, Maćešić je 7. srpnja 2012. godine vozio pijan, prošao kroz crveno svijetlo i skrivio prometnu nesreću u kojoj je usmrtio mladog motociklista Sinišu Smiljanića. Iako se radi o čovjeku kojeg je policija 35 puta zaustavljala zbog prometnih prekršaja, Općinski kazneni sud odredio mu je samo dvije godine zatvora, a Županijski sud u Zagrebu tu je presudu potvrdio.

Štoviše, u prvostupanjskoj presudi je sutkinja Renata Pražetina Kaleb čak utvrdila da je Maćešiću olakotna okolnost što ranije nije imao problema sa zakonom. Ustanovila je da je samo jednom kažnjavan zbog kršenja Zakona o sigurnosti na cestama, što čak i nije točno jer Maćešić ima dvije takve pravomoćne presude. U svim ostalim slučajevima kada je prijavljivan zbog divljanja u prometu kazna ga je, zbog dobro poznate tragikomične slike hrvatskog pravosuđa, zaobišla.

Pročitajte više