Indonezija pogubila osam zatvorenika, Filipinka pošteđena u posljednji trenutak

Foto: Hina

LOKALNI mediji objavili su kako je Indonezija smaknula osam osoba osumnjičenih za krijumčarenje droge dok je Filipinka Mary Jane Veloso (na fotografiji) u zadnji trenutak pošteđena.

Dvije indonezijske televizijske postaje i Jakarta Post objavili su kako su smaknuća provedena, a nešto kasnije stigla je i službena potvrda. Dvojica Australaca, jedan Brazilac, četvorica Nigerijaca i jedan Indonežanin, osuđeni za trgovinu drogom, strijeljani su u 00.25 sati po lokalnom vremenu, javlja The Guardian. "Pogubljenje Mary Jane Veloso je odgođeno na molbu predsjednika Filipina nakon što se filipinskoj policiji predala osoba koja ju je regrutirala", rekao je glasnogovornik indonezijskog državnog tužitelja Tony Spontana, objasnivši kako je zatraženo svjedočenje Veloso.

Indonežani su streljali Australce Andrewa Chana i Myurana Sukumarana, Brazilca Rodriga Gulartea, Indonežanina Zainala Abidina te Nigerijce Raheema Agbaje Salamia, Okwudilia Oyatanzea, Martina Andersona i Obiekwea Nwolisea.
 

 


Nepopustljiv u pogledu izvršenja smrtne kazne za trgovinu droge, indonezijski predsjednik Joko Widodo se oglušio na sve pozive na pomilovanje i međunarodne diplomatske pritiske.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nekoliko sati prije pogubljenja EU, Francuska i Australija su pozvale Indoneziju da zaustavi pogubljenja i da nije prekasno za promjenu stajališta.


Oni su u priopćenju naglasili da traže od Indonezije da razmisli o položaju Indonezije u svijetu i njezinom međunarodnom ugledu.

Australska vlada je i sama u nekoliko navrata zatražila pomilovanje Andrewa Chana i Myurana Sakumarana. Njihov odvjetnik na Twitteru je napisao da mu je žao i da je podbacio. 

 

 

 

 

Grupa Amnesty International smaknuća je opisala kao "okrutna, besmislena i odvratna".

"Unatoč obećavajućim koracima kojima su se odmakli od smrtne kazne do 2013. godine, nastavak ovog okrutnog i nehumanog kažnjavanja stavilo je Indoneziju u raskorak s ostatkom svijeta".

Australska Radnička stranka na čelu s Billom Shortenom objavila je priopćenje u kojem traže od australske vlade traže "snažan odgovor".

"Kao blizak prijatelj i susjed Indonezije, Australija je duboko povrijeđena što su ignorirani naši vapaji za milost".

Ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop kazala je prije smaknuća za ABC kako će to, ukoliko se smaknuća provedu, imati "posljedice", no nije navela nikakve pojedinosti.

 

Pročitajte više