Jocićev odvjetnik: Uhićenje je bilo dio političkog dogovora u kojem je sudjelovalo pravosuđe

Foto: Blic

UHIĆENJE Sretena Jocića, a potom i suđenje zbog ubojstva urednika i suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića pokazuje da je sve bio dio političkog dogovora i političko-pravnog marketinga u kojem je sudjelovalo i pravosuđe, ocijenio je za Hinu Jocićev odvjetnik Zdenko Tomanović u povodu oslobađajuće nepravomoćne presude Jociću pred sudom u Beogradu.

"Postoji kontinuitet u dokazima i u podacima koji jasno ukazuju da je uhićenje Sretena Jocića bio dio političkog dogovora u kojem je pravosuđe sudjelovalo. Taj dogovor je glasio da Jocić treba biti u zatvoru, a o tome ima li dokaza ili ne odlučivat će se nakon par godina provedenih u pritvoru", tvrdi Tomanović nakon što je Specijalni sud za organizirani kriminal u Beogradu Jocića oslobodio krivnje po optužbi da je organizirao kriminalnu skupinu koja je počinila ubojstvo Pukanića i Franjića 23. listopada 2008. godine.

Optužnica je Jocića teretila da je s "neidentificiranom osobom" postigao dogovor da za 1,5 milijun eura ubije vlasnika "Nacionala".

Odvjetnik Zdenko Tomanović za Hinu tvrdi da je u slučaju Jocić postojao politički dogovor, ne precizirajući tko ga je postigao.

"Na to jasno ukazuje činjenica da tadašnja vlast Srbije dala obećanje veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u ožujku, dva mjeseca prije pojave i prije prvog kontakta hrvatske vlasti s krunskim svjedokom, da će Jocić biti uhićen", tvrdi Tomanović.

On tvrdi da je odvjetništvo u Hrvatskoj "čak i u svojim optužnim aktima Jocića označilo kao naručitelja, a nikad ni pred jednim državnim organom u Hrvatskoj Jocić nije bio nikad ni prijavljen, ni osumnjičen ni optužen" kao organizator i naručitelj ubojstva.

"U Srbiji su državni organi prihvatili tu kampanju, ali Jocića nisu nikada označili kao naručitelja, tako da je taj naručitelj na putu od Hrvatske do Srbije postao NN osoba, nepoznat", kaže Jocićev odvjetnik, inzistirajući da je riječ o političkom i pravnom marketingu.

"A kada se uđe u taj pravno-politički marketing onda se lako okuplja javno mišljenje i tad je potpuno nebitno je li netko uhićen zakonito ili ne, je li optužen pravedno ili nepravedno, na osnovu dokaza ili bez dokaza - važno je da je uhićen i da mu se sudi", tumači Tomanović, tvrdeći da se "tužiteljstvo Srbije skrilo iza te kampanje i iza javnih prosudbi državnih dužnosnika da je Jocićeva krivnja nesporna".

Tomanović istodobno kritizira srbijansko pravosuđe tvrdeći da "umjesto da su istražni sudac i tužiteljstvo u Srbiji rasvijetljavali sve bitne činjenice tijekom istražnog postupka...sve su prebacili na sudsko vijeće - i da vodi istragu i da ispravlja greške i propuste istrage i da otklanja nejasnoće tužiteljstva".

Njegovo je stajalište i da se u obje države stvorio privid kako je "sve riješeno" i da je "Jocić dio ubojstva" Pukanića i Franjića.

"Brojne javne izjave predstavnika policije, predstavnika tužiteljstva, pa i predstavnika pravosuđa u Hrvatskoj, novinski tekstovi, a zatim izjave predstavnika izvršne vlasti Srbije tog vremena, nametali su percepciju da je sve riješeno i da je Jocić dio ubojstva", kazao je Tomanović.

"Pukanićeva smrt pokazala je i nespremnost pojedinih organa gonjenja u regiji ili pojedinaca iz tih organa, da do kraja rasvijetle sve što se dogodilo. Učinjeno je to primjenom formule karakteristične za pravno-politički marketing - stvaranjem privida da se sve razriješilo, od neposrednih sudionika ubojstva, preko pomagača pa do organizatora ili naručitelja", ustvrdio je odvjetnik Sretena Jocića.

Specijalni sud u Beogradu u srijedu je nepravomoćno oslobodio Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, optužbi za organiziranje ubojstva suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića 23. listopada 2008. Željku Milovanoviću, kao izravnom počinitelju ubojstva, sud je izrekao maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a kao pomagač u ubojstvu Milenko Kuzmanović osuđen je na pet godina.

Sudac Vladimir Vučinić je u obrazloženju presude naveo kako nije dokazano kazneno djelo zločinačkog udruživanja, pa su te optužbe oslobođeni i Jocić i druga dvojica optuženih. Vučinić je objasnio kako nije bilo dokaza da se radi o organiziranoj zločinačkoj skupini te da nije bilo ni odgovora tko je i kada organizirao inkriminiranu skupinu jer je tužitelj tvrdio da ju je Jocić organizirao u prvoj polovici 2008., dok svjedok naveo da je skupina organizirana nekoliko godina ranije, kad je Jocić još bio u Bugarskoj.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi koncem siječnja tražilo za Jocića i Milovanovića po 40 godina zatvora zbog organiziranja ubojstva i likvidacije Pukanića, a za Milenka Kuzmanovića "ne manje od 15 godina zatvora". Nakon oslobađajuće presude Sretenu Jociću tužiteljstvo je najavilo žalbu.

Pročitajte više