Kerry: SAD razmatraju hoće li nastaviti angažman u pregovorima Izraela i Palestine

Foto: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry u petak je upozorio da Sjedinjene Države razmatraju hoće li nastaviti svoj angažman u bliskoistočnim mirovnim pregovorima nakon što su izraelska i palestinska strana napravile neke poteze koji ih otežavaju.

Obraćajući se novinarima tijekom posjeta Maroku Kerry je rekao da je vrijeme za realan pristup te da i napori SAD-a imaju granicu kada je posrijedi mirovni proces, ako su same strane u pregovorima nesklone poduzeti konstruktivne mjere.

"Ovdje se ne radi o beskonačnim naporima, a nikad se nije ni radilo. Treba biti realan. Zato namjeravamo precizno procijeniti koje ćemo iduće poteze poduzeti", kazao je Kerry.

Rekao je da se u petak vraća u Washington gdje će s američkim predsjednikom Barackom Obamom razgovarati o predstojećim potezima.

"Postoji granica u količini vremena i napora koje SAD može uložiti ako same strane nisu spremne poduzeti konstruktivne korake da bi se krenulo naprijed. Rekli su da žele nastaviti i nijedna strana nije rekla da odustaje, no nećemo ondje sjediti beskonačno dugo", upozorio je Kerry.

Kriza u pregovorima uslijedila je tijekom vikenda kad je Izrael odbio iz zatvora pustiti grupu palestinskih zatvorenika, unatoč prethodnom dogovoru, ako ne dobije jamstvo da će Palestinci nastaviti pregovore nakon prethodno dogovorenog krajnjeg roka predviđenog za travanj.

Pročitajte više