Liječnički sindikat na izvanrednoj skupštini odlučuje što i kako dalje

Foto: Čitatelj Indexa

NA IZVANREDNOJ skupštini Hrvatski liječnički sindikat odlučuje o daljnjim koracima - ostati u štrajku, koji je trenutno u mirovanju ili se vratiti na posao pod uvjetima kako to traži Vlada.

S ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem u proteklom se tjednu liječnici nisu čuli ni razgovarali, no njegov stav je jasan i nepromijenjen: nema popuštanja kad je u pitanju strukovni kolektivni ugovori za liječnike. Oni pak nisu zadovoljni, a hoće li nastaviti štrajk odlučit će na sjednici u podne.

Što se tiče najava o neisplati plaća za vrijeme provedeno u štrajku, šef Liječničkog sindikata Ivica Babić poručuje: "Naš je stav bio i ostao isti: ono što nismo odradili mi ne tražimo da nam se plati, ali ono što smo odradili - tražimo plaćanje, bez obzira kako oni to zvali. Naime, tijekom štrajka smo obavljali poslove koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, a pojedini ravnatelji su skratili plaćanja i mi ćemo to sudski potraživati", rekao je Babić Media servisu.

I dok ishod skupštine Babić ne želi prejudicirati, ministar Ostojić pak ponavlja da su svi zakonski uvjeti za prestanak štrajka ispunjeni, te ističe kako bi njegov nastavak bio itekako štetan. "Jer su se liste čekanja povećale što je u krajnjoj liniji bio razlog zašto smo uveli radnu obvezu", rekao je ministar Rajko Ostojić.

Pročitajte više