"Merkollande" nakon "Merkozy": Merkel i Hollande se na idiličnom sastanku usuglasili oko sudbine Grčke

NOVOIZABRANI francuski predsjednik Francois Hollande pohitao je nakon inauguracije u Berlin kako bi se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

> "Vatreno krštenje": Zrakoplov francuskog predsjednika na putu prema Berlinu pogodila munja, morali se vratiti u Pariz

Prvi sastanak protekao je uspješno. Hollande i Merkel dogovorili su nastavak zajedničke suradnje Francuske i Njemačke u rješavanju ekonomske krize koja je zahvatila Europsku uniju. Dijele zajednički stav oko toga da bi potonulu Grčku ipak trebalo zadržati u eurozoni, s eurom kao službenom valutom. Neformalni summit zakazali su za 23. svibnja.

"Želimo zajednički raditi za dobrobit Europe i surađivati sa svim ostalim zemljama. Jednako kao i gospođa Merkel, želim da Grčka ostane u eurozoni. Moramo dozvoliti Grcima da nađu rješenje. Nadam se da možemo reći Grcima da je Europa spremna na mjere koje će pomoći rastu gospodarstva", poručio je između ostalog Hollande nakon sastanka s Merkel, dodajući kako podupire strogu proračunsku politiku te smatra kako su oštre mjere nužne za oporavak.

"Slažemo se da Grčka spada u Europsku uniju", poručila je Merkel te dodala kako su ona i Hollande našli zajednički jezik te dijele zajedničke stavove po pitanju rješavanja problema. Nadodala je i kako se raduje budućoj suradnji, a mediji su se raspisali o tome kako je ovaj sastanak dobar pokazatelj da će Europa nakon "Merkozy" svjedočiti "Merkollande" političkoj idili.

Pročitajte više