"Milanović igra samoubilačke igre, što se prije makne svima će biti bolje"

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović se nakon višemjesečnih napetosti i sukoba te brojnih afera u kojima se spominjalo ime Slavka Linića, odlučio riješiti ministra financija. Evo što o tom potezu kažu politolozi i politički analitičari.

Milardović: Milanoviću gori kuća, a on se ne opterećuje ni sa čim, što se prije makne bit će bolje i stranci i društvu

Politolog Anđelko Milardović ocjenjuje kako je Milanovićeva smjena Linića odluka koja je rezultat kulminacije napetosti kojima je javnost svjedočila posljednjih mjeseci. "To je pokušaj saniranja štete zbog toga što unutar Vlade i SDP-a, unatrag zadnjih godinu dana, postoji čitav niz turbulencija i poremećaja. Ovo se može doživjeti kao pokušaj pročišćavanja", kaže Milardović.

Budući da je novopredloženi ministar Boris Lalovac dosad bio Linićeva desna ruka, Milardović smatra da se u Ministarstvu financija neće puno toga promijeniti. "Ne možemo sa sigurnošću reći hoće li novi ministar ići tragom prethodnika u smislu poreznih represija i drugih odluka, ali za očekivati je da će se nastaviti kontinuitet, samo bez osobe koja je u političkom smislu postala prepreka", kaže Milardović.

Politolog Milardović kaže kako bi nakon ove mini rekonstrukcije Vlade moglo uslijediti još rekonstrukcija te kako je sigurno da će Milanović, unatoč svemu, "pokušati odigrati utakmicu do kraja". Prijevremeni izbori, koje mnogi zazivaju, nisu nešto što Milanović ima u svom scenariju.

"On već pomalo igra samoubilačke igre, lako za njega, ali stavlja i cijeli narod na kocku. Kuća mu gori, a on se ne opterećuje ni sa čim. Što se prije makne bit će bolje i stranci i društvu. Prepotentni lik u njemu ne želi vidjeti stvarnost i živi u nekoj virtualnoj stvarnosti", ocjenjuje Milardović koji dodaje i kako je Milanović postao prepreka i bilo bi logično za očekivati da u SDP-u na čelo isplivaju neki novi ljudi.

Kao osobu koja bi, za razliku od Milanovića koji se posvađao sa svima pa čak i samim sobom, mogla kvalitetno voditi SDP i popraviti rejting stranke, Milardović vidi europarlamentarca Tonina Piculu.

Gjenero: Milanović sebe smatra individualnim nosiocem izvršne vlasti


"To je kraj vlade ali nije i pad vlade. Nakon ovoga nitko ne može očekivati da vlada funkcionira kao vlada sukladno svojoj ustavnoj ulozi, odnosno kao kolektivno tijelo izvršne vlasti", izjavio je analitičar Davor Gjenero komentirajući današnju konferenciju za novinare na kojoj je premijer Zoran Milanović smijenio Slavka Linića.
 
"Danas smo od Milanovića čuli da on sebe smatra individualnim nosiocem izvršne vlasti. Na pitanje je li Linić smijenjen ili je podnio ostavku Milanović odgovara da je to samo tehničko pitanje. On ne razumije da je on samo jedan od članova kolektivnog tijela izvršne vlasti", objasnio je Gjenero i dodao da je Milanović mandatar, no da se odluke o članstvu i upravljanju Vladom moraju donositi sukladno parlamentarnoj proceduri.

Gjenero smatra da je Milanović ovakvim ponašanjem pokazao da je "on taj koji odlučuje tko je član Vlade" te da je Sabor tu samo da potvrđuje odluke koje on donosi. Ista stvar je i u stranci, tvrdi Gjenero.

"Jasno je da unutarstranačka demokracija ne postoji, da tijela njegove stranke ne postoje u pravom smislu riječi. Političke odluke ne donose izabrana stranačka tijela nego on samog sebe doživljava kao apsolutnog vladara unutar stranke, unutar vlade i unutar koalicijskog zastupničkog kluba", pojašnjava Gjenero.

"Razina korupcije u državnim institucijama bitno viša nego što je bila u vrijeme Jadranke Kosor"

Na pitanje hoće očekuju li se prijevremeni izbori jer je problema u Vladi sve više, Gjenero odgovara da bi se oni mogli dogoditi početkom iduće godine, no to sve ovisi o Milanovićevim stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima koji "nisu partneri već samo glasačko tijelo". Smatra da nam je ostalo "nekih šest, sedam mjeseci gubljenja vremena s Milanovićem kao vladarom", osim ako se "stranački kolege probude i zahvale Milanoviću".

Gjenero kaže i kako je Milanović napravio veliku štetu kada je diskreditirao državne institucije i iznosio dokumente koji govore o riziku korupcije u njegovom timu, a nije pokrenuo nikakve mehanizme kojima bi utvrdio radi li se o riziku korupcije ili se korupcija dogodila.

"SDP je parlamentarne izbore dobio s retorikom o nultoj toleranciji prema korupciji, a Milanović politiku nulte tolerancije nije provodio. On nije svjestan da je korupcija strukturni problem, a ne problem jednog djela političke elite", izjavio je Gjenero i dodao da je razina korupcije u državnim institucijama bitno viša nego što je bila u vrijeme Jadranke Kosor "koja je shvaćala da je korupcija strukturalni problem".

Rimac: Rejting SDP-a je sad još ugroženiji


Smjena ministra financija Slavka Linića, slažu se politički analitičari, negativno će utjecati na rezultat SDP-a na predstojećim europskim izborima.

Profesor Ivan Rimac smatra da će smjena biti negativni promocijski materijal za pozicioniranje SDP-a u predizbornoj kampanji, što može predstavljati opasnost da će SDP imati vrlo loš rezultat.

Ta stranka nije ni dosad imala sjajnu situaciju, u prvom redu zbog konkurencije na ljevici, a i zbog pada popularnosti obje velike stranke, kazao je Rimac. Sada će po njemu rejting SDP-a biti još ugroženiji.

Što će se u budućnosti događati u SDP-u ponajprije će ovisiti o ishodu europskih izbora. Rimac očekuje da će se lošim rezultatom doći do unutarstranačkih pritisaka na Milanovića da odstupi s mjesta šefa stranke i da se raspišu prijevremeni izbori kako bi se stranka očuvala, odnosno ne bi potpuno razorila.

"Linićeva smjena je pripremana niz mjeseci"


Rimac smatra da je Linićeva smjena pripremana niz mjeseci. Odnosi premijera i ministra bili su vidljivo loši, a način na koji je smijenjen pokazuje da Milanović nije imao podršku u stranci, zaključio je Rimac.

Drži da odlazak ministara iz vlade ne bi trebao predstavljati problem ako je vlada uspješna. No, kad je riječ o konkretnoj Vladi, osnovni problem je odlazak bivšeg prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva Radimira Čačića i sada Linića, koji su služili kao gromobrani za negativne reakcije javnosti.

"Sada će se sva ta negativna energija usmjeriti na Milanovića koji se vrlo slabo snalazi u odnosima s javnošću", kazao je Rimac, zaključivši da Milanoviću dosad nije bilo lako, a da će mu odsad biti još teže.

Raos: Naše vlade se grčevito drže jer je preriskantno ići na prijevremene izbore

Asistent s Fakulteta političkih znanosti Višeslav Raos smatra međutim da će Vlada najvjerojatnije uspjeti odraditi mandat do kraja. "Naše vlade se grčevito drže jer je preriskantno ići na prijevremene izbore. Jedino tko može rušiti Vladu je HNS, ali oni to neće učiniti", kazao je Raos.

Zaključio je da prijevremeni parlamentarni izbori nikome ne odgovaraju. Poučen iskustvom i upoznat s političkom kulturom kazao je kako sumnja da će doći do prijevremenih izbora.

Kad su u pitanju europski izbori, Raos kaže da je i prije smjene Linića bio upitan uspjeh Kukuriku koalicije, a sada se smanjuje potencijal njezine izborne liste.

"Smjena Linića olakšat će poziciju premijera"

Raos pak drži da je Milanović smjenom Linića s jedne strane pokazao odlučnost, a s druge strah. Osnovni razlog smjene, smatra, nije slučaj "Spačva" iako on pokazuje širu sliku neuspjeha predstečajne nagodbe, već to što se Linić oteo kontroli premijera i što je postao uteg vladi i stranci.

"Premijer je izgubio njegovo povjerenje. Linić je povlačio poteze s kojima premijer nije bio upoznat i prije ili poslije je moralo doći do toga", kaže Raos.

Smatra da premijer nije nikad uspio obuzdati Linića ni pravilno koordinirati rad različitih osoba, što se reflektira na neuspjeh Vlade jer se mnoge reforme nisu ostvarile ili su završile u političkim skandalima.

Smjena Linića, drži Raos, olakšat će poziciju premijera koji je prvo bio u sjeni Čačića, a zatim Linića.

Raos međutim kaže kako se sada postavlja pitanje hoće li Linić otići u političku mirovinu, ili će se osvećivati. Treba vidjeti također hoće li se Obersnel i Jovanović, koje je Linić "gurnuo" u politiku, okrenuti protiv Linića ili će javno iskazati da imaju povjerenje u njega. No, Raos pretpostavlja da će oni vjerojatno izbjegavati odgovoriti na to pitanje u javnosti.

Brkić: Bilo je previše smjena i sukoba da to ne bi imalo posljedice na rejting SDP-a i Vlade

Profesor Luka Brkić smatra također da smjena dodatno pogoršava izglede za izborni uspjeh Kukuriku koalicije, ali i dodatno komplicira odnose unutar SDP-a, a zatim i koalicije.

To se događa, ne samo zato što je Linić jaka politička osobnost, nego i zato što je bilo previše smjena i sukoba da to ne bi imalo posljedice na rejting SDP-a i Vlade, rekao je Brkić.

On drži da se prijevremenim izborima ne bi ništa bitno promijenilo s obzirom na postojeći odnos snaga. Neovisno o stranci ili koaliciji koja je na vlasti smatra da bi svaka vlada, ako je to ikako moguće, trebala odraditi mandat do kraja jer joj za niz reformi nije dovoljan samo jedan mandat.

To što je Linić šesti ministar koji je napustio Vladu Zorana Milanovića u dvije i pol godine mandata, po Brkićevom mišljenju pokazuje da su koalicije same po sebi "krhka bića".

Odlazak brojnih ministara koji su napustili Vladu može se tumačiti i kao rezultat sukoba struja unutar pojedinih stranaka, a kad je riječ o vladajućoj koaliciji poglavito unutar SDP-a i HNS-a.

Odlazak Linića po Brkićevom mišljenju rezultat je problema u kojem se nalazi premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović te izraz borbe između frakcija unutar stranke.

Pročitajte više