Na Sljemenu završila skijaška sezona

Foto: Damir Krajač / Cropix

DANAS je i službeno završila skijaška sezona na Sljemenu. Skijaši su ove sezone imali 40 skijaških dana više nego prošle godine, a ukupno 110 dana za skijanje na zagrebačkoj gori.

Na Medvednici je skijalo 30 posto više skijaša, odnosno oko 35 tisuća više nego prošle godine. Zbog velikih količina snijega, topovi za zasnježivanje se nisu toliko koristili, pa je potrošnja vode smanjena za oko 30 posto. Sezonu skijanja na Sljemenu zatvorio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim suradnicima.

"Jel' bila frka?"

"Gdje nas je Bog dragi ove sezone mazio, pa nam je poslao i snijega i vode dovoljno. Ali Bog nas voli ovih 13 godina i mi nadljudskim naporima osiguravamo uvjete da se održi Snježna kraljica koja će 10. jubilarni put biti iduće sezone" poručio je gradonačelnik Bandić. Za programe klubova i saveza ostvareno je preko 1100 sati što je oko 40% više nego prošle godine. Voditelj skijaških staza Igor Žiljak, na inzistiranje gradonačelnika, otkrio da je bilo i problema.

"Jel' bila frka?", pitao je gradonačelnik Bandić.

"Pa bila je frka...", odgovorio je Žiljak.

"Koja je najveća frka bila kad smo imali Svjetski kup? Jel' se možeš sjetiti?", uporan je bio gradonačelnik.

"Najveća frka je bila 8. prosinca kad je zapadao snijeg i kada smo bili zarobljeni tri, četiri dana na Sljemenu skupa sa gostima hotela. Uvjeti su bili takvi da smo mi na kraju morali ići spašavati Zagrebačke ceste", prisjetio se Žiljak.Osim prisjećanja na netom završenu sezonu, bilo je i riječi o planovima za budućnost. Bandić je do kraja 2015. godine najavio umjetno jezero od 30 tisuća kubika vode na Krumpirištu, gondolu, kao i zračni koridor iz Dolja do Vidikovca sa međustanicom u Brestovcu.

"Gdje bi postojeću infrastrukturu bivše bolnice za plućne bolesnike pretvorili u dvorane i bazene. Tamo bi se hrvatski sportaši pripremali 6 mjeseci. Time bi stvorili preduvjete da hrvatski penezi ne cure u Sloveniju, Italiju, Grčku, Tursku, Španjolsku i ostalo", obećao je Bandić. Posebno sretni biti će ljubitelji daskanja na snijegu jer će se iduće godine napraviti nova snowboard staza koja će umjesto dosadašnje na Bijelom spustu biti na Zelenom.

Pročitajte više