Norveška gradi "Hotel Breivik": Ubojica će u "psihijatrijskoj ćeliji" imati dnevnu i sobu za vježbanje?

NORVEŠKA Uprava za zdravstvo danas je odlučila da će se u zatvoru Ila u Oslu izgraditi odvojena "psihijatrijska ćelija" samo za masovnog ubojicu Andersa Breivika u slučaju da ga sud proglasi neuračunljivim.

Norveški dnevnik Aftenposten piše da će posebna "Breivikova ćelija" biti posebno osigurana, a u njoj će imati dnevni boravak, spavaću sobu, kupaonicu i sobu za vježbanje. Cijelo vrijeme će Breiviku na raspolaganju biti medicinska sestra, a po danu će ga čuvati jedan, a po noći tri čuvara. Neki bi rekli kako će Breivik nakon stravičnih ubojstava uživati u luksuzu koji si mnogi ne mogu priuštiti.

Za ubojstva može dobiti najviše 22 godine zatvora

33-godišnji Norvežanin je priznao ubojstvo 69 ljudi u ljetnom kampu na otoku Utoya i još osam u bombaškom napadu u Oslu u srpnju prošle godine. Priznao je ubojstva, ali je negirao svoju odgovornost tvrdeći da je samo branio Norvežane od multikulturalizma i imigracije.

Ključno pitanje tijekom suđenja, koje je trajalo deset tjedana, bila je Breivikova uračunljivost. Ukoliko sud odluči da je Breivik psihički bolestan, masovni ubojica će ostatak života provesti u "psihijatrijskoj ćeliji". S druge strane mu prijeti kazna od najviše 22 godine zatvora, ako sud procijeni da je uračunljiv.

Breivik je u sudnici tvrdio da nije psihički bolestan te da će učiniti sve kako bi izbjegao odlazak u bolnicu.

Pročitajte više