Omiški komunalci 22 godine nisu platili odvoz smeća: Direktor prijavljen za štetu od 330 tisuća kuna

Foto: Google Street View

POLICIJA je za zloporabu položaja i ovlasti te štetu od 330 tisuća kuna prijavila bivšeg direktora omiškog komunalnog poduzeća Peovica Nikolu Mimicu.

22 godine omiški komunalci nisu platili odvoz smeća

Sumnjiče ga, naime, da je sve radnike poduzeća oslobodio obaveze da plaćaju odvoz smeća, odnosno, da nije poduzeo ništa na naplati.

Tako je državni proračun oštećen za 60 tisuća kuna, a firma za 270 tisuća kuna, i to u razdoblju dužem od 20 godina. Policija je, naime, pokrila period od 1991. godine do konca 2013. godine, odnosno, otkrića nove omiške gradske vlasti i Slobodne Dalmacije o zaista osebujnom poslovanju omiških škovacina. Smeće kupimo, ali odvoz ne plaćamo.

Prijavljeni direktor: Pa tako je bilo još u Jugoslaviji

Novinari su tada zvali Mimicu, koji im je kazao da nema nikakvog problema i da omiški škovacini ne plaćaju odvoz smeća još iz Jugoslavije. Pojasnio je kako se radilo o stečenim radničkim pravima, u koja on nije htio ulaziti. Obećao je da će ubuduće plaćati odvoz smeća.

A Škaričić oslobodio zaleđe komunalnog doprinosa

Nisu Mimica i Peovica jedino što je šokiralo novog omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića i njegove suradnike. Otkrilo se, naime, da je HDZ-ov gradonačelnik Ivan Škaričić za svo vrijeme svojeg mandata propustio naplatiti komunalni doprinos u omiškom zaleđu. Škaričić se pravdao da nije bilo komunalne infrastrukture, no novinarima nije promaklo kako su neki dan u omišku gradsku upravu navratili policajci u prikupljanje dokumentacije, a dalo se čuti i kako je Škaričić blagonaklonim oslobađanjem financijske obveze zapravo kupovao glasove za izbore. 

Premda je policija u prijavi protiv Mimice obuhvatila cijelo vrijeme njegovog mandata na čelu Peovice, teško da će inkriminacija opstati s obzirom na zastarne rokove. Nova gradska vlast procijenila je, inače, da je šteta od nezakonitog postupanja u komunalnom poduzeću puno veća od prijavljene.

Pročitajte više