Ron Paul dobio bitku protiv neodgovornih bankara: Američke Federalne rezerve idu na reviziju

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa sinoć je glatko potvrdio prijedlog zakona kojeg je podnio kongresnik Ron Paul, a kojim se traži revizija američke centrale banke - Federalnih rezervi.

Paulovi napori da se poveća kontrola vlasti nad Fedom, ali i sama transparentnost poslovanja centralne banke, postali su ključna točka njegove dugogodišnje zastupničke karijere, ali i njegove predsjedničke kampanje.

Iako je jasno da će Romney na kraju odnijeti republikansku nominaciju, Paul se još nije predao, barem formalno, te je zbog toga odbio javno podržati Romneya. Međutim, ovaj mu to nije zamjerio, pa je i sam Romney u Kongresu podržao Paulov prijedlog zakona o dodatnoj reviziji Feda. "Paulov poziv za revizijom Feda je samo podsjetnik na njegove napore u promoviranju ideologije razumnog trošenja novca i transparentnijih Federalnih rezervi", poručio je "pomirljivi" Romney preko Twittera.

"Fed stvara bilijune dolara iz ničega, daje ih bankama, a Kongres o tome nema pojma"

Paul je jučer dobio podršku svih svojih kolega iz redova republikanaca osim jednog, ali i podršku 89 demokrata. To je vrlo rijedak prizor u Zastupničkom domu Kongresa, gdje su posljednjih godina vladale velike podjele te se dvije strane nisu praktično mogle dogovoriti o ničemu. Očito je Paul postavio tezu s kojom se svi slažu.

Demokrat Dennis Kucinich bio jedan od onih koji se vidjeli smisao u Paulovom prijedlogu te glasali za njega unatoč stranačkom razgraničenju. "Fed stvara bilijune dolara iz ničega i onda ih daje bankama, a Kongres nema pojma o tome. Fed je svojom politikom postavio temelje za financijsku krizu, a Kongres nije imao pojma. Fed regulatorima ne govori što se događa, a Kongres i dalje o tome nema pojma. Vrijeme je da Fed učinimo odgovornim i da vidimo što se događa", kazao je Kucinich.



Fed će donositi odluke na temelju političkih, a ne ekonomskih motiva

Međutim, i druga strana ima svoje argumente. Demokrat Steny Hoyer bio je protiv prijedloga zakona jer smatra da će on dovesti do toga da "Fed odluke počne donositi na temelju političkih, a ne ekonomskih motiva, što nije recept za razumnu monetarnu politiku". Čelnik Feda Ben Bernanke kazao je kako su Federalne rezerve "prilično transparentne i odgovorne kada je u pitanju monetarna politika", ali je priznao kako ima mjesta za dodatni napredak.

Valja napomenuti kako Paulova borba za transparentnije Federalne rezerve nije završila jučer u Zastupničkom domu. Prijedlog sad još mora ići u Senat, gdje se također očekuje potvrda, te ga mora na koncu potpisati i Obama kako bi postao važeći zakon.

Pročitajte više