SDP u strahu od rezultata lokalnih izbora: Što ako osvoje manje glasova nego na parlamentarnim izborima?

Foto: Ronald Goršić (Cropix)

DVA su tjedna do prvog kruga lokalnih izbora. Pretkampanja je na razne načine već duže vrijeme u tijeku, a danas počinje i službeno nadmetanje. Ispitali smo što bi za najveće stranke doista značila pobjeda, a što poraz na izborima. Dvije najveće političke stranke SDP i HDZ najavljuju pobjedu na lokalnim izborima. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u intervjuu za Media servis kaže da je teško definirati što znači pobjeda i priznaje da će svatko mjeriti onako kako mu odgovara. Ipak otkriva da su SDP-u najvažniji gradovi.

 "Očekujem dobre rezultate. Idemo svuda na pobjedu - i u Zagrebu, i u Rijeci, i u Osijeku koalicija, i u Zadru, Šibeniku, Splitu, Makarskoj, Dubrovniku, Vukovaru", nabrajao je Milanović ne skrivajući da mu je najveća želja imati gradonačelnika u rodnom mu Zagrebu.
 
 "Na ovim izborima je borba za dušu Zagreba. Glas za ovog Bandića je glas za Karamarka, Ružu Tomašić i bezakonje", izjavio je Milanović. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko otkrio nam je što bi za njih značio poraz.
 
"Da osvojimo nego na prošlim izborima. Međutim, mi jako dobro stojimo u nekim sredinama gdje dosad nismo bili na vlasti. Bit će iznenađenja", najavio je Karamarko i dodao: "Poraz za sve nas je ovo što se događa u državi"
 
 "Neću biti sretan nakon te pobjede ili dobrog rezultata na lokalnim izborima jer je gospodarska situacija u državi sve lošija i lošija, ljudi žive sve lošije i lošije. Ta mala parcijalna radost koja nas čeka nakon 19. svibnja, odnosno 2. lipnja neće mi biti velika utjeha dok zapravo ne ode nesposobna Vlada", ističe Karamarko. Nema objektivnih kriterija koji mogu odrediti pobjednika jer ima beskrajno puno lokalnih jedinica pa svatko može imati svoju matematiku, ali ima nešto što će biti važno, objašnjava politički analitičar Ivan Rimac.
  
"Trebat će vidjeti je li ona grupacija koja je na vlasti dobila manje glasova nego je to bilo na parlamentarnim izborima", rekao je Rimac. Iako postoji mogućnost da HDZ izgubi neke utvrde, a SDP ostane bez čelnog čovjeka u metropoli, ma kakvi bili rezultati, šefovi najvećih stranaka pokušavat će dokazivati pobjedu. Niti jedan neće htjeti priznati da su podbacili, a kamoli izgubili, kaže Rimac.
 
 "Ono što će, naravno, biti minorizirano je svaki neuspjeh, a bit će veličan svaki uspjeh. To je nešto što oba predsjednika trebaju kako bi se održala na vlasti u svojim strankama", smatra Rimac. Iako su lokalni izbori po svemu različiti od parlamentarnih, ipak ćemo moći vidjeti kakvo je bilo javnosti. Osim ako ogromna većina, baš kao na europskim izborima, i tu nedjelju ne ostane kod kuće.

Pročitajte više