Sarkozy na sudu zbog tvrdnji o nelegalnom financiranju kampanje: Novac nezakonito primao i od Gadafija?

BIVŠI francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pojavit će se ovog tjedna pred sudom zbog tvrdnji da je primao nezakonite novčane donacije za svoju kampanju 2007. godine od najbogatije žene Francuske, javlja AFP. Liliane Bettencourt, nasljednica popularnog kozmetičkog lanca, navodno je povukla više stotina tisuća eura u gotovini sa svog neprijavljenog računa u švicarskim bankama i tako pomogla Sarkozyju da pobijedi na izborima.

Sudac u Bordeauxu Jean-Michel Gentil istražuje tvrdnje da je bivši predsjednik osobno primio najmanje jednu novčanu donaciju dok je bio u posjeti Bettencourtovoj u Neuilly-sur-Seineu, bogatom pariškom predgrađu, početkom 2007. godine. Istražuje se i je li Sarkozy osigurao porezne olakšice za Bettencourt nakon što je došao na vlast, kako bi joj vratio uslugu.

Policija je pretražila dom Sarkozyja i njegove supruge Carle Bruni u srpnju zbog ovih tvrdnji. Odvjetnik bivšeg predsjednika kaže da se na osnovi njegovog dnevnika može samo zaključiti da je "nemoguće" da je on tih dana posjećivao Bettencourt. Francuski mediji pišu da je Sarkozy, osim od Bettencourt, novac nezakonito primao i od svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija, što je i sam Gadafi tvrdio prije smrti. Nicolas Sarkozy negirao je sve tvrdnje o nezakonitim radnjama.




Pročitajte više