Sindikat socijalne skrbi najavljuje tužbe protiv Vlade: "Dodatak kolektivnom ugovoru je nevažeći"

Foto: Hina

VLADA je jučer prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi kojim očekuje ostvariti godišnje uštede od oko 22 milijuna kuna, no pitanje je hoće li joj to uspjeti jer Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi najavljuje sudske tužbe u ime oko 10.000 zaposlenih u tom sustavu.

Vlada očekuje tolike uštede u socijalnoj skrbi na osnovu toga što će ukinuti pravo na povećanje plaće s osnove radnog staža od 4, 8, i 10 posto za vrijeme dok se Hrvatska nalazi u proceduri prekomjernog deficita, a još u prosincu je s dva sindikata potpisala Dodatak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe kojim se ukidaju ili smanjuju neka materijalna prava.

Dodatkom II. utvrđeno je da se za vrijeme trajanja TKU-a, do kraja 2016. godine, neće isplaćivati božićnice i regresi, a privremeno se ograničava visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada, odnosno terenskih dodataka.

Predsjednica sindikata Jadranka Ivezić, međutim, tvrdi da sva prava koja su ugovorena u TKU i dalje vrijede jer Dodatak II. ne važi budući da su ga potpisali čelnici samo dvaju od šest sindikata koji su bili potpisnici TKU-a.

Da bi Dodatak II. bio važeći trebali bi ga prihvatiti svi oni koji su sklopili TKU, ističe Ivezić i poručuje da svi radnici u socijalnoj skrbi i dalje imaju pravo na božićnice i regrese, kao i punu naknadu troška prijevoza, jubilarne nagrade i dnevnice.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi uskoro će, zajedno s većinom sindikata javnih službi, podići sudske tužbe sa zahtjevom da se Dodatak II. proglasi ništetnim, te potom zatražiti obeštećenje zaposlenih u socijalnoj skrbi, najavila je Ivezić.

Uvećanje plaća po osnovu staža od 4, 8 i 10 posto se, nažalost, ukida, kaže Ivezić, ali ne Kolektivnim ugovorom nego Zakonom o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, čiji je prijedlog Vlada usvojila na sjednici od 5. ožujka.

Kolektivni ugovor ćemo potpisati jer će se njime očuvati sadašnja razina plaća unatoč ukidanju 4, 8 i 10 posto, budući da smo ugovorili plaćanje prekovremenih sati i povoljnije plaćanje smjenskog rada, rekla je Ivezić.

Osim toga, u Kolektivni ugovor je unesen "osigurač" da se tih 4, 8 i 10 posto ponovno isplaćuje u socijalnoj skrbi čim to pravo bude priznato bilo kojoj drugoj javnoj službi.

Pročitajte više